Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τα πέντε μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται με στόχο να καθοριστούν εκ νέου οι προτεραιότητες ανά τομέα έτσι ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να πειστούν οι Βρυξέλλες για τις αγαστές προθέσεις περί άμεσης εξυγίανσης της οικονομίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει ότι από εδώ και πέρα θα παρακολουθεί προσωπικά και αδιάλειπτα την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης και Σταθερότητας και πως δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τις γιορτές του Πάσχα. Αλλωστε, είναι η πρώτη φορά που μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας θα παραμείνει ανοιχτή η Βουλή καθώς από χθες συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Βάσει αυτού, αναμένεται να πιαστούν περισσότεροι φορολογούμενοι στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, ενώ επέρχονται κομβικές αλλαγές στη φορολογία, οι σημαντικότερες εκ των οποίων θα είναι η ενιαία κλίμακα για όλους με συντελεστές από 18% ώς 45% και αφορολόγητο 12.000 ευρώ, η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις, η θέσπιση τεκμηρίων για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθούς κ.ά., η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών, η καθιέρωση βιβλίων εσόδων - εξόδων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού, η επιβολή ΦΠΑ για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια, δικαστικούς επιμελητές, συγγραφείς και πωλητές λαϊκών αγορών, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από το 2011, η αύξηση από το 3% στο 15% του φόρου στα ακίνητα των off shore εταιρειών, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για σαρωτικές διασταυρώσεις, η αύξηση των ποινών σε φοροφυγάδες και οι κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Η κυβέρνηση βάζει μια σειρά από στοιχήματα τα οποία κρίνει ότι θα πρέπει απαραιτήτως να κερδηθούν το προσεχές διάστημα.

- Το πρώτο είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που συζητείται, όπως προείπαμε, από χθες στη Βουλή θα έρθει στην Ολομέλεια την Πέμπτη μετά το Πάσχα.

- Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, που θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

- Τρίτον, η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το οποίο θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο.

- Τέταρτον, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπως είναι αυτά του φαρμακοποιού, του οδηγού ταξί και του ιδιοκτήτη βυτιοφόρου.

- Πέμπτον, η περικοπή δαπανών σε όλο τον δημόσιο τομέα με την ταυτόχρονη σύνταξη προϋπολογισμών απ’ όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε να παρακολουθούνται καλύτερα τα έσοδα και τα έξοδα.

Και όλα αυτά εν όψει και της επίσκεψης κλιμακίου ελεγκτών από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά το Πάσχα, που θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου