Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC

Ιστορική στιγμή της σωματιδιακής Φυσικής.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN κατέρριψε αρχικά το ρεκόρ ενέργειας, με την ενέργεια των σωματιδίων που κυκλοφορύσαν μέσα στον επιταχυντή έφτασαν τα 3,5 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV). Λίγο αργότερα σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων, όπως ανέφεραν επιστήμονες από το CERN μέσω Twitter, αλλά και στο επίσημο webcast του CERN, σε ενέργεια 7 TeV. Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος μεταξύ των επιστημόνων στο CERN και γίνεται λόγος για μια νέα εποχή στην επιστήμη της Φυσικής, καθώς οι μετρήσεις δεδομένων που προέκυψαν από τις συγκρούσεις καταγράφονται με επιτυχία.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική», δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του προγράμματος που έχει κοστίσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χιλιάδες φυσικοί σ' όλο τον κόσμο περίμεναν το γεγονός αυτό, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιτρέψει να βρεθεί το μποζόνιο του Χιγκς, το κομμάτι που λείπει από το παζλ της θεμελιώδους δομής της ύλης. Ο εντοπισμός μαζικών και εφήμερων μορίων μπορεί επίσης να επιτρέψει να μάθουμε από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντός μας, έναντι μόνο 4% για την ορατή ύλη, που αποτελεί τα άστρα και τους πλανήτες. Το υπόλοιπο 73% είναι η μαύρη ενέργεια ή η δύναμη με την οποία επεκτείνεται το σύμπαν.

Η πρώτη προσπάθεια για τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων σε πλήρη ισχύ αναβλήθηκε προσωρινά το πρωί εξαιτίας μιας ανωμαλίας που εντοπίστηκε στο μηχάνημα.

Αρχικά φάνηκε ότι θα υπάρξει δίωρη καθυστέρηση στην προσπάθεια λειτουργίας του Επιταχυντή σε πλήρη ενεργειακή ισχύ των 7 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ. Ο επιταχυντής έχει 9.300 υπεραγώγιμους μαγνήτες, καθένας από τους οποίους ψύχεται στους δύο βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Το πρόβλημα ωστόσο δεν είχε να κάνει με τους μαγνήτες, αλλά με το ευρύτερο σύστημα ηλεκτροδότησης του CERN.

Μέσα στο μήκους 26,7 χιλιομέτρων τούνελ του επιταχυντή, δύο δέσμες πρωτονίων θα ταξιδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, σε ταχύτητα που θα πλησιάζει κατά 99,99% στην ταχύτητα του φωτός. Τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν όταν οι δέσμες των πρωτονίων συγκρουστούν σε υψηλές ενέργειες, ενώ από τις περίπου 600 εκατομμύρια συγκρούσεις που θα σημειώνονται κάθε δευτερόλεπτο, θα συλλεχθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν στις απαντήσεις πολλών από τα ερωτήματα της σωματιδιακής Φυσικής που απασχολούν τους επιστήμονες, ενώ θα μπορέσουν να δουν τις συνθήκες που επικράτησαν στο Σύμπαν ένα τρισεκατομυριαστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες CERNlive, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου