Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

300.000 ευρώ αποζημίωση για τον ξυλοδαρμό

Χρηματικό ποσό 300 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε χθες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως αποζημίωση, στον Κύπριο φοιτητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Το δικαστήριο έκανε δεκτές «εν μέρει» τις αιτιάσεις του Αυγουστίνου Δημητρίου

Το Δ' Τμήμα του Πρωτοδικείου, με την υπ' αριθμόν 819/2010 απόφασή του, έκανε δεκτές «εν μέρει» τις αιτιάσεις του Αυγουστίνου Δημητρίου, ο οποίος με την αγωγή που υπέβαλε πριν από τρεις μήνες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικούσε αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ για «ηθική βλάβη».

«Μου έχουν καταστρέψει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον φόβο και τον πανικό που ζω ύστερα από εκείνο το βράδυ» ανέφερε ο Κύπριος φοιτητής στην αγωγή που υπέβαλε στο δικαστήριο, ενώ παράλληλα προσκόμισε φωτογραφίες, δημοσιεύματα εφημερίδων και ιατρικές εκθέσεις που πιστοποιούν τη ζημιά που υπέστη σωματικά και κυρίως ψυχικά. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραστεί και αναμένεται να ασκήσει έφεση έτσι ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο και σε δεύτερο βαθμό.

Στις 12 Απριλίου, ο Αυγουστίνος Δημητρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στα επεισόδια που έγιναν στο πλαίσιο της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου, την 17η Νοεμβρίου 2006, στον ευρύτερο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα κατηγορείται για «στάση», «διατάραξη κοινής ειρήνης», «διακεκριμένες φθορές», «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «αντίσταση κατά της αρχής».

Τον Δεκέμβριο του 2008 για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» καταδικάστηκαν συνολικά 8 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο τέως διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας. Το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τούς επέβαλε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, με τριετή αναστολή, για τα αδικήματα της «πρόκλησης σωματικής βλάβης», της «έμπρακτης εξύβρισης» και της «απλής συνέργειας», κατά περίπτωση. Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που υπέβαλαν κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Στους τέσσερις από τους παραπάνω αστυνομικούς επιβλήθηκαν και πειθαρχικές κυρώσεις, από αργία έξι μηνών μέχρι χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις απαλλάχθηκαν
(πηγή Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου