Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σε θέσεις μάχης η Εκκλησία !

Στη θέση ότι η Εκκλησία δεν αρνείται τη φορολόγηση, αλλά αιτείται να γίνει "με τρόπο δίκαιο και όχι αυθαίρετο" επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ σήμερα συγκαλείται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τα του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η ιεραρχία βρίσκεται σε... θέση μάχης, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη της προπαρασκευαστικής επιτροπής εργασίας για τα οικονομικά της Εκκλησίας, στην οποία είναι μεταξύ άλλων μέλη ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος και ο Ελασσόνος Βασίλειος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν επικράτησε κοινή γραμμή. Μεταξύ άλλων προτάθηκε η προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο, ωστόσο ακούστηκαν και αντιρρήσεις που εστιάστηκαν κυρίως στον χρόνο πιθανής εκδίκασης της υπόθεσης αλλά και στην τελική έκβασή της.

Μια άλλη πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι, ήταν να ζητηθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου για απευθείας συνομιλίες.

Ακόμη, άλλος συμμετέχων πρότεινε τη σύγκληση της ιεραρχίας, ωστόσο και αυτή η προοπτική δεν συνάντησε τη γενική συναίνεση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, φέρεται να ελέχθη και πάλι ότι έχει απομείνει μόνο το 4% της αρχικής περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ πολλοί επανέλαβαν τη θέση του Αρχιεπισκόπου να φορολογηθεί η Εκκλησία επί των κερδών και όχι επί των μεικτών εσόδων.

Αλλωστε το ίδιο πρότεινε και ο ίδιος ο Προκαθήμενος σε δηλώσεις που έκανε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Σήμερα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί η διάταξη που προβλέπει τη φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας με 20%, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλοί ιεράρχες, ενώ αρκετοί εξ αυτών πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση.

Ανακοινωθέν

Μετά το πέρας της συνεδρίασης αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν με τις θέσεις της Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι χθες η καθολική ιεραρχία της Ελλάδος απηύθυνε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διαμαρτυρόμενη για τη φορολόγηση με 20%: "αν επιβληθεί τελικά το ποσοστό του 20% στη φορολόγηση, τότε αυτομάτως μας καταδικάζετε σε πτώχευση και σε αδυναμία να επιβιώσουμε".

Νομοσχέδιο Τρίτση

Σοβαρή διάσταση ιεραρχίας και κυβέρνησης το 1987

Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας δημιούργησε σοβαρή διάσταση ανάμεσα στην ιεραρχία και την κυβέρνηση, το 1987.

Τότε οι αντιδράσεις της Εκκλησίας για το σχέδιο νόμου Τρίτση, το οποίο προέβλεπε την υπαγωγή της εκκλησιαστικής περιουσίας στο κράτος, έφτασαν μέχρι τη διοργάνωση συλλαλητηρίων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δε, οι ιεράρχες απείχαν από τη δοξολογία της 25ης Μαρτίου στη Μητρόπολη.

Στην επιτροπή της Εκκλησίας που χειριζόταν το θέμα μετείχε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τότε μητροπολίτης Θηβών, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τότε μητροπολίτης Δημητριάδος, και ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος, τότε Αλεξανδρουπόλεως. Το νομοσχέδιο τελικά αποσύρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου