Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ζημίες προ φόρων 419,5 εκατ. ευρώ το 2009 για τον όμιλο ATEbank

Ζημιές προ φόρων που ανήλθαν σε 419,5 εκατ.ευρώ παρουσίασε το 2009 ο όμιλος της ATEbank
έναντι προ φόρων κερδών 15,4 εκατ.ευρώ το 2008, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 97,8% και ανήλθαν σε 408,4 εκατ.ευρώ, λόγω κυρίως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου (αύξηση 22,3%) και την αναγνώριση σημαντικών κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις (133,1 εκατ.ευρώ).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι συνεχώς επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων κριτηρίων εκτίμησης των κινδύνων που έχουν να αναληφθεί από τον όμιλο και στην αναγνώριση αυξημένων προβλέψεων, απομειώσεις οι οποίες συνολικά ανήλθαν σε 825,3 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής απόφασης, για την περαιτέρω θωράκιση και διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά απόδικαιώματα μειοψηφίας της 31.12.09 διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 401,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 27,8 εκατ. ευρώ το 2008.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της ATEbank Θεόδωρος Πανταλάκης αναφέρει ότι μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον και σε κλίμα αβεβαιότητας ως προς το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, η ΑΤΕbank έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση του ισολογισμού του ομίλου μέσω σημαντικότατης ενίσχυσης των προβλέψεων.

Η ΑΤΕbank θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διατήρηση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ισολογισμού, εστιάζοντας στην οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση της Τράπεζας και των εταιριών του Ομίλου. Έμφαση θα δοθεί στην αποδοτικότερη διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού/παθητικού, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της διαχείρισης καθυστερούμενων δανείων, στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και στην αύξηση της παραγωγικότητας του δικτύου καταστημάτων και των άλλων καναλιών διανομής, αναφέρει ο Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η ATEbank ανακοίνωσε επίσης ότι το Διοικητικό της Συμβούλιo αποφάσισε την εξαγορά των μετοχών των θυγατρικών της εταιριών ATE ΑΕΔΑΚ (ποσοστό 46,00 %) και ΑΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ (ποσοστό 16,41%), που σήμερα κατέχονται από άλλες θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου