Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

"Πλαφόν" στα καύσιμα φέρνει η Κυβέρνηση .

"Πλαφόν" στις τιμές των υγρών καυσίμων που πωλούν τα βενζινάδικα οκτώ ακριβών νομών ανακοινώνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής τη γνωμοδότησή της αναφορικά με την αναγκαιότητα του ορισμού ανώτατων τιμών στις βενζίνες και στο ντίζελ κίνησης.

Κατά τις πηγές, η ΡΑΕ προτείνει στο ΥΠΕΚΑ το "πλαφόν" να μπει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Χανιών, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) και στους Νομούς Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Φωκίδας και Πρέβεζας.

Οι έρευνες της Αρχής έδειξαν, λένε πληροφορίες, πως σε αυτούς τους νομούς τα περιθώρια κέρδους χονδρικής λιανικής δεν δικαιολογούνται στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί -συνεπώς και οι τιμές- μετά την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι τα περιθώρια κέρδους σε αυτούς τους νομούς θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Περιθώριο
Το χρονικό περιθώριο που θα ισχύσουν οι ανώτατες τιμές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα κι από κει και πέρα θα επανεξεταστούν τα δεδομένα στους νομούς αυτούς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα μαζί με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανακοίνωσης των ανώτατων τιμών σήμερα ή και αύριο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, σε αυτούς τους νομούς οι μέσες τιμές διαμορφώνονται: Λασιθίου (1,535 ευρώ το λίτρο), Ρεθύμνου (1,53), Χανίων (1,52 ευρώ το λίτρο), Ηρακλείου (1,505 ευρώ), Δωδεκανήσου (1,498 ευρώ το λίτρο), Θεσπρωτίας (1,473 ευρώ το λίτρο), Πρέβεζας (1,467 ευρώ το λίτρο) και Φωκίδας (1,466 ευρώ).

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης χθες ήταν στο 1,437 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι οι νομοί αυτοί είναι οι συνήθεις "ύποπτοι" ως προς τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στα υγρά καύσιμα. Σε αυτούς άλλες δύο φορές στο παρελθόν έχει αποφασιστεί η επιβολή "πλαφόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου