Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Φεύγει η Google απ' την Κίνα, λόγω λογοκρισίας !

Εκτός κινεζικής αγοράς αποφάσισε να θέσει εαυτόν η Google μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης και του Πεκίνου για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο. Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι όλοι οι χρήστες της μηχανής αναζήτησής του στην Κίνα (δηλαδή του Google.cn) θα παραπέμπονται στη μηχανή αναζήτησης του Χονγκ Κονγκ (Google.com.hk).

Στην ανακοίνωση -ανάρτηση σε μπλογκ- η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην κινεζική αγορά στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, προσφέροντας όμως αναζήτηση μέσω της σελίδας του Χονγκ Κονγκ, όπου η νομοθεσία περί λογοκρισίας που ισχύει για την υπόλοιπη Κίνα δεν εφαρμόζεται εξαιτίας του ειδικού πολιτικού και οικονομικού καθεστώτος στην πρώην βρετανική αποικία.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονιζόταν ότι η συμβολή της Google στην κινεζική αγορά εξαρτάται εν μέρει και από το πόσο συχνά οι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα θα επισκέπτονται το Google.com.hk. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, η στάση της εταιρείας δεν στοχεύει στην αντιστροφή του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις του αμερικανικού κολοσσού και της κινεζικής κυβέρνησης.

Η διαμάχη για τη λειτουργία του Διαδικτύου στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στα άλλα θέματα που ήδη επισκιάζουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου, όπως το εμπορικό ισοζύγιο, η Ταϊβάν και το Θιβέτ. Χθες, ΗΠΑ και Κίνα αποφάσισαν τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής τον Μάιο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Ιανουαρίου, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Κίνα και άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους πολίτες του Διαδικτύου, αλλά και ζήτησε από τις Αρχές στο Πεκίνο να διερευνήσουν τις διαμαρτυρίες για κυβερνοκατασκοπεία από την Κίνα, που, σύμφωνα με την Google, έχει στόχο τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και άλλων εταιρειών, όπως και Κινέζους αντιφρονούντες.

Στο μεταξύ, τα κινεζικά ΜΜΕ δείχνουν τα... δόντια τους στην Google, ενώ ορισμένοι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου ζητούν από τον αμερικανικό κολοσσό να "ξεκουμπιστεί".

To κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua επισήμανε χθες ότι η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης αθέτησε την υπόσχεσή της πως θα τηρούσε την κινεζική νομοθεσία.

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη

Κυβερνοεπιθέσεις σε χρήστες

Η διαμάχη της Google με την κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Η αμερικανική εταιρεία αντιλήφθηκε εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονταν από το έδαφος της Κίνας και είχαν στόχο την υποκλοπή πηγαίου κώδικα αλλά και πληροφοριών για Κινέζους αντιφρονούντες.

Τους τελευταίους μήνες ένα "διπλωματικό πόκερ" για το θέμα της διαδικτυακής λογοκρισίας και των κυβερνοεπιθέσεων προκάλεσε σοβαρή ένταση στις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσιγκτον. Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβονται τις νομοθεσίες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Ηδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας είχαν φουντώσει οι φήμες για κλείσιμο του Google.cn ύστερα από σχετικό δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σύμφωνα με το οποίο η Google κατά "99,9%" θα σταματούσε να λειτουργεί στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου