Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νέος νόμος "ανηλίκων" με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις .

Νέες, ευνοϊκότερες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους ανήλικους παραβάτες προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και ποινική μεταχείρισή τους.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Μεταξύ των βασικότερων μέτρων που προβλέπονται, όπως υπογραμμίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού, Χάρη Καστανίδη, είναι η μείωση της ανώτατης ποινής που μπορεί να επιβληθεί σε ανήλικους παραβάτες, καθώς και ο εγκλεισμός τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα όταν είναι από 15 ετών και άνω και όχι από τα 13 (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής εγκληματικότητας, καθώς και την προστασία των παιδιών. Ειδικότερα:
Χ. Καστανίδης: Ηπιότερες ποινές για τους ανήλικους παραβάτες .

- Ο εγκλεισμός των ανηλίκων άνω των 15 ετών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα χρόνια (ισχύουν σήμερα τα 20), με εξαίρεση τη διάπραξη ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων, η τιμωρία των οποίων μπορεί να φτάσει τα 15 έτη. Σε πράξεις που αφορούν κακουργήματα, η προσωρινή κράτηση δεν μπορεί να διαρκεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

- Στους ανηλίκους από οκτώ έως 13 ετών θα επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα και στους εφήβους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, θα επιβάλλεται περιορισμός σε κατάστημα κράτησης νέων μόνο αν έχουν διαπράξει κακούργημα.

Θα πρέπει, παράλληλα, ο ποινικός σωφρονισμός να κρίνεται, με ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη απόφαση, απολύτως αναγκαίος. Η ακρόαση του ανηλίκου, που κινδυνεύει με εγκλεισμό από το δικαστή, γίνεται υποχρεωτική πριν από την επιβολή ποινής, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η προσωπική του γνώμη.

Επίσης, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι ιδρύεται νομικό πρόσωπο με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο και θα ασχολείται με: το συντονισμό της δράσης όλων των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, τη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με οργανισμούς και υπηρεσίες για την οργάνωση ενός ενιαίου Δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας των ανηλίκων και τη διαμόρφωση κεντρικής υπηρεσίας καταγγελιών πράξεων κακοποίησης, παραμέλησης ή εγκατάλειψης ανηλίκων. Παράλληλα:

- Αυξάνονται τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας δικαστής ανηλίκων. Μετά την τροποποίηση του νομικού πλαισίου, καθήκοντα Δικαστή Ανηλίκων αναλαμβάνει πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος ορίζεται με έναν αναπληρωτή του πρόεδρο ή πρωτοδίκη. Θα έχει τριετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.

- Στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως νομολογιακά τηρείται.

- Προβλέπεται ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου από τον δικαστή ανηλίκων.

Δημόσια διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες 22 Μαρτίου, μέχρι και τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης 31 Μαρτίου το νομοσχέδιο για τις «Βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και ίδρυση Νομικού Προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου