Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ .

Με ανασχηματισμό απάντησε ο Νικολά Σαρκοζί στην πανωλεθρία που υπέστη το κυβερνών κόμμα UMP στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή. Αντιμέτωπος με ολοένα και εντονότερες εσωκομματικές επιθέσεις αλλά και την ανακοίνωση του σκληρού αντιπάλου του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ότι προχωράει στην ίδρυση νέου κόμματος, ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να προχωρήσει σε έναν «τεχνικό» -όπως τον αποκάλεσαν Γάλλοι αναλυτές- ανασχηματισμό.

Στόχος του Σαρκοζί δείχνει να είναι κυρίως η εξισορρόπηση ισχύος στους κόλπους του UMP, αλλά και η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης που αισθάνονται απογοητευμένοι και λιγότερο η ανατροπή του κλίματος στους δρόμους της χώρας, όπου σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν μαζικές συγκεντρώσεις, καθώς τα μεγάλα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει πανεθνικές απεργίες.
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν. Σαρκοζί συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Φρ. Φιγιόν μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές το UMPΑπό την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται «συγκρατημένοι» παρά το εύρος της εκλογικής νίκης της συμμαχίας που σύναψαν με τους Οικολόγους και το Μέτωπο της Αριστεράς και η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 54%.

Οπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του κόμματος αναφερόμενοι στην εκλογική αναμέτρηση για το Μέγαρο των Ηλυσίων το 2012, «θα πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα εάν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια νίκη στις προεδρικές εκλογές».

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν αναλυτές, στις περιφερειακές εκλογές του 2004 οι Σοσιαλιστές είχαν επιβληθεί σε σχεδόν ισάριθμες περιφέρειες με αυτές που κέρδισαν την Κυριακή, οι εσωτερικές έριδες όμως δεν τους επέτρεψαν να αγωνιστούν ενωμένοι για την προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η απομάκρυνση του υπ. Εργασίας, Ξαβιέ Νταρκός, -επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού- από την κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη, κυρίως μετά τη συντριπτική του ήττα στην περιφέρεια όπου τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Το χαρτοφυλάκιό του αναμενόταν να αναλάβει ο μέχρι σήμερα υπ. Προϋπολογισμού, Ερίκ Γουέρθ. Ωστόσο, ο Σαρκοζί δεν έδειχνε διάθεση να «καρατομήσει» κανένα από τα άλλα βαριά πυροβολικά της κυβέρνησής του...

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους του κόμματός του και να καθησυχάσει όσους γκρινιάζουν για το «άνοιγμα στην Αριστερά», ο Σαρκοζί αναμενόταν να αντικαταστήσει την υπουργό Πόλεων, Φαντέλα Αμάρα και τον επίτροπο για την κοινωνική αλληλεγγύη, Μαρτέν Χιρς, με στελέχη του UMP, ενώ όλα έδειχναν ότι θα συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα έναν «σιρακικό», τον Φρανσουά Μπαρουέν, αλλά και τον Ζορζ Τρον, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του Ντομινίκ ντε Βιλπέν... με στόχο την αποδυνάμωση του ορκισμένου αντιπάλου του που επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου