Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νέα επιστολή του Χρ. Βερελή στην Εξεταστική για τη Siemens

Ευθύνες στους εκπροσώπους Οικονομίας και Οικονομικών αποδίδει ο πρώην υπουργός Μεταφορών

Ευθύνες στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών στη γενική συνέλευση του ΟΣΕ, για τη μη ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών που αφορούσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης τροχαίου υλικού στον Οργανισμό, απέδωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, με νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens.

Στην επιστολή του, ο κ. Βερελής αναφέρεται εκτενώς στις προγραμματικές συμφωνίες του Οργανισμού με τις κοινοπραξίες των Ελληνικών Ναυπηγείων και την SIEMENS. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών υποστηρίζει ότι είχε δώσει εντολή να ασκηθεί πίεση προς τις κοινοπραξίες επειδή ήταν μεγάλες οι ελλείψεις του ΟΣΕ σε τροχαίο υλικό.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στις 17/3/2003 έδωσε γραπτή εντολή στον ΟΣΕ να οργανώσει τη διαδικασία ακύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων, καθώς δεν είχαν τηρηθεί οι δεσμεύσεις της κοινοπραξίας. Επισημαίνει δε, ότι παρά την αρχική συναίνεση του δ.σ. του ΟΣΕ στην πρότασή του, η Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ, στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων, την "μπλόκαρε".

Ο κ. Βερελής αναφέρεται και στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, αναφέροντας ότι είχε έντονη τηλεφωνική συνομιλία μαζί του και ότι ουδέποτε αποδέχθηκε τις προσκλήσεις που έλαβε από εκείνον. Ο πρώην υπουργός μιλά και για τον ΟΤΕ, υποστηρίζοντας ότι η DEUTSHE TELECOM ενδιαφερόταν από παλιά για τον Οργανισμό.

Ακόμη σημειώνει ότι το 2003 είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Γερμανό Πρέσβη, στο οποίο του γνωστοποίησε ότι τόσο η DEUTSHE TELECOM, όσο και η Siemens επιθυμούσαν να επενδύσουν στον ΟΤΕ.

Εν τω μεταξύ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστική πριν το Πάσχα, κατέθεσαν τα πέντε μέλη της επιτροπής των αξιωματικών που ορίστηκε για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας C-4I. Ανέφεραν ότι απέρριψαν το 2007 το υποσύστημα TETRA και ότι δέχθηκαν πιέσεις από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αλλάξουν το πρακτικό απόρριψης. Οι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι αρνήθηκαν και ότι ακολούθως συστάθηκε άλλη επιτροπή, η οποία και το ενέκρινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου