Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η φυματίωση είναι εδώ !


Ανησυχία του Ερυθρού Στραυρού για τη διάδοση της φυματίωσης

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) προειδοποίησε σήμερα για τη μετάδοση της φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών ιδιαίτερα ανθεκτικών στα φάρμακα, σε μεγάλα μέρη του πληθυσμού με αφετηρία τις φυλακές, όπου η ασθένεια εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

«Η φυματίωση είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος που δεν κλείνεται σε ένα κελί. Είναι έξυπνη, ανθεκτική και, κάθε μέρα που περνάει, ολοένα και πιο φονική», είπε ο Ραέντ Αμπουράμπι, συντονιστής της CICR για θέματα υγείας σε σωφρονιστικά ιδρύματα. «Η ασθένεια προσαρμόζεται στις υπάρχουσες θεραπείες πιο γρήγορα απ' ότι φανταζόμασταν, προκαλώντας τη διάδοση πολυανθεκτικών στελεχών, κάτι που αποτελεί μια πολύ πραγματική απειλή», πρόσθεσε.

Οι φυλακές, λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, (υπερπληθυσμός, κακή σίτιση και μη επαρκείς υγειονομικές συνθήκες), είναι ο ιδανικός χώρος για την άνθιση και την εξάπλωση της φυματίωσης. Μέσα στις φυλακές τα κρούσματα φυματίωσης μπορεί να είναι αυξημένα κατά 10-40 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον έξω κόσμο.

H CICR σημειώνει ότι η φυματίωση μεταδίδεται εύκολα στους φύλακες, τους υπαλλήλους, τους επισκέπτες και τους συγγενείς των κρατουμένων.

Χαρακτηριστικά, η CICR ανέφερε ότι πριν από 15 χρόνια στις φυλακές του Αζερμπαϊτζάν πέθαιναν κάθε χρόνο 300 κρατούμενοι από φυματίωση. «Ανεξαρτήτως του εγκλήματος που είχαν διαπράξει, ορισμένοι βρίσκονταν εκ των πραγμάτων καταδικασμένοι σε θάνατο», τόνισε ο Νικολόζ Σαντράτζε, στέλεχος της αντιπροσωπίας της CICR στο Μπακού.

«Πέρυσι, χάρη σε ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως τη χορήγηση θεραπείας και την παρακολούθηση των ασθενών από γιατρούς καταγράφηκαν μόνο 20 θάνατοι», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου