Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Προβόπουλος προς τράπεζες: Ώρα να συγχωνευθείτε

Μιλώντας τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το θέμα το ζήτημα των εξαγορών-συγχωνεύσεων στο τραπεζικό κλάδο χάριν στρατηγικής επιβίωσηςστην ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γεώργιος Προβόπουλος, κάλεσε τις τράπεζες «με φιλικό, με προσυνεννοημένο τρόπο να καθίσουν και να συζητήσουν μεταξύ τους, να τα βρουν και να δημιουργήσουν πιο ισχυρά σχήματα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και στο εξωτερικό. Αντί να κατακερματίζονται οι ελληνικές δυνάμεις».

Τόνισε δε ότι εάν οι μέτοχοι των τραπεζών αποτύχουν και δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών τότε, τότε θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Το τραπεζικό σύστημα χωλαίνει και υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες χρειάζεται να εκσυγχρονίσει και να αλλάξει άμεσα το πεπαλαιωμένο μοντέλο της. Μπορεί η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προσφέρει μια ανάσα ζωής, ωστόσο η εν λόγω βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρωσυστήματος.

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και αν οι μέτοχοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ορίζει το χρονοδιάγραμμα οι προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές και οι παλαιοί μέτοχοι θα χάσουν τον έλεγχο.

Μέσω των συγχωνεύσεων οι τράπεζες ενωμένες και πιο ισχυρές θα μπορούσαν γρήγορα να αποκτήσουν την απαραίτητη κρίσιμη μάζα σε αγορές που υστερούν και να ρευστοποιήσουν στοιχεία ενεργητικού σε αγορές όπου ήδη έχουν ισχυρή παρουσία, απελευθερώνοντας πολύτιμα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου