Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Σχέδιο σωτηρίας 650 δις για την Ευρώπη

Το σχέδιο που φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή, προτού ο ελληνικός ιός χτυπήσει την Ευρώπη είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα τυπώσει χρήμα και θα διαθέσει πάνω από 650 δις για αγορά ομολόγων από χώρες – μέλη, πρωτίστως από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ξύπνησαν μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσουν τη Δευτέρα περισσότερες απο 1.000 τράπεζες και παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του ευρώ.

Στο Ecofin, που συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή, αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις που θα θωρακίζουν το κοινό νόμισμα και θα δίνουν ευρωπαϊκή βοήθεια στις χώρες που θα βρίσκονται υπο απειλή.

Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα γιατί αμερικανικά και ασιατικά κερδοσκοπικά κεφάλαια προγραμματίζουν να κορυφώσουν τη Δευτέρα την επίθεσή τους κατα της ΕΕ. Στόχος τους είναι να ρίξουν κατα πολύ την τιμή του ευρώ κι έχουν ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο παρα πολλά χρήματα.

Με την παρέμβαση της ΕΚΤ όμως θα αγοραστεί το «κακό» χρέος και θα υπάρξει μια μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής των προβληματικών χωρών στα νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου