Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Θα δημεύονται όσα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών δεν έχουν δηλωθεί

Την τροποποίηση, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναφέρει, θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ οριστική αλλαγή στο νόμο θα γίνει με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες. Αναφέρει μάλιστα ότι θα εισηγηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του "Πόθεν Εσχες" και δίωξης "μαύρου χρήματος" .

Ερωτηθείς για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι αρκεί να συμφωνήσουν με δήλωσή τους τα κόμματα ότι κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων θα οδηγεί χωρίς δεύτερη κουβέντα σε άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ο κ. Καστανίδης αναφέρει ότι είναι λογικό να αισθάνονται οι πολίτες αδικημένοι και οργισμένοι και τονίζει ότι δεν αρκούν πλέον οι λεκτικές καταδίκες.

Σχετικά με παράνομο πλουτισμό ορισμένων, ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι: Σας θυμίζω, ότι συνεστήθησαν ήδη δύο και θα συσταθούν και άλλες εξεταστικές επιτροπές, μεταξύ αυτών και αυτή που θα διερευνήσει τις ευθύνες για την εγκληματική οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Θέλουμε να αναδειχθούν εξατομικευμένες ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Την ατιμωρησία δεν την αντέχει άλλο ο τόπος.

Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο της δικαιοσύνης, σημειώνει ότι καλείται να αποδείξει σε δύσκολες στιγμές ότι μπορεί να είναι αντάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών. Θα αλλάξουν πολλά. Από τις κρίσεις και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι, το κυριότερο όλων, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Όμως το σπουδαιότερο όλων σε στιγμές ιστορικές για την κοινωνία και τη χώρα είναι να αποδειχθεί ότι τη συνείδηση τη διαθέτουμε όλοι ακέραιη.

Τέλος, για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ , αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα υφίσταται ισχυρές δονήσεις και το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει άναρχα ή συντεταγμένα προς όφελος της Δημοκρατίας. Για τις διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πιστεύει ακλόνητα στην ελευθερία της γνώμης, αλλά μέσα στα όρια της ελευθερίας ζει και η αναγκαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου