Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Αλλάζει το ωράριο των καταστημάτων. Ανοιχτά και Κυριακές

Δύο σενάρια εμφανίζεται να εξετάζει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναφορικά με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα σενάρια συνδέονται με την κρίση που βιώνει σήμερα η αγορά, η οποία απαιτεί αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου οι επιχειρηματίες να περισώσουν τις περιουσίες τους και να αποφευχθεί ντόμινο απολύσεων.

Το πρώτο σενάριο από πλευράς ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί η υπουργός Λούκα Κατσέλη, είναι η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές κατά το βρετανικό μοντέλο. Ορίζει δε ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τις καθημερινές.

Τις Κυριακές τα καταστήματα πάνω από 280 τ.μ. επιτρέπεται να λειτουργούν 6 ώρες συνεχώς από 10:00-18:00, ενώ ελεύθερα λειτουργούν τα καταστήματα κάτω από 280 τ.μ.

Το δεύτερο σενάριο για τη διαμόρφωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έρχεται από τον ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).

Η πρόταση που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο και πρόκειται να επαναφερθεί το επόμενο 15ήμερο σε συνάντηση που έχει οριστικοποιηθεί μεταξύ ΣΕΛΠΕ και Υπουργείου, προβλέπει να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο (η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα), καθώς και κάποιες Κυριακές κοντά στις γιορτές. Πληροφορίες λοιπόν υποστηρίζουν ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην αγορά, η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι θέμα χρόνου.

Το θέμα εξετάζεται αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί από πλευράς Υπουργείου, καθώς από την τελική του απόφαση -το σενάριο που τελικώς θα επιλέξει να εφαρμόσει- θα εξαρτηθεί και το μένος που θα προκληθεί στην ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).

Η τελευταία έχει εναντιωθεί στις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει επί του θέματος. Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά. Σύμφωνα με αυτά ήδη έχουν κλείσει 16.000 επιχειρήσεις, ενώ βρίσκονται στο «κόκκινο» άλλες 65.000 επιχειρήσεις, καθιστώντας επίφοβες 100.000 θέσεις εργασίας.

Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΣΕΕ σκοπεύει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων στα ακίνητα που νοικιάζουν οι επιχειρηματίες από το κράτος για την περίοδο 2010-2013.

Στη συνάντηση που πρόσφατα πραγματοποίησε η Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανικών Απορρυπαντικών και Σαπώνων (ΣΕΒΑΣ), πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η έκκληση που τους απεύθυνε να συγκρατήσουν τις τιμές.

Οι επιχειρηματίες ξεκαθάρισαν ότι αυτό είναι δύσκολο έως και ανέφικτο μετά τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ειδικότερα δε οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Όπως είπαν, μόνο έτσι μπορεί να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.

Ισοτιμια
από hbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου