Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Οι Ιταλοί «χρεώνουν» στην Ελλάδα τα πακέτα βόμβες στη Ρώμη - Ύποπτο δέμα στην πρεσβεία της ΕΕ στην Ελβετία

- «Ψάχνουν» και την εμπλοκή Ελλήνων αναρχικών οι ιταλικές αρχές
- Ιταλικά ΜΜΕ: Τα πακέτα φέρονται να εστάλησαν από την Ελλάδα
- Δυο τραυματίες από τις εκρήξεις στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής
- Συναγερμός και στη Βέρνη, ύποπτο δέμα στην πρεσβεία της ΕΕ!

Μνήμες από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου σε πρεσβείες στην Αθήνα ξύπνησαν με το τρομο-μπαράζ στη Ρώμη. Στόχοι και πάλι πρεσβείες, για αυτό και άμεσα οι έρευνες στράφηκαν και σε Έλληνες αναρχικούς και στη διεθνή διασύνδεση τρομοκρατών.

Αίσθηση προκαλεί πληροφορία που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές: οι εκρηκτικοί φάκελοι στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη, φέρονται να έχουν σταλεί από την Ελλάδα..............
Μάλιστα με νόημα τα ιταλικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν αφενός ότι την ιταλική μεθοδολογία εκρήξεων σε παγιδευμένα δέματα και επιστολές αντέγραψαν αυτοί που αναστάτωσαν την Αθήνα με αντίστοιχες επιθέσεις και αφετέρου πως αξιολογούνται και οι επισκέψεις στην Ιταλία των προσφάτως συλληφθέντων και κατηγορουμένων για τρομοκρατία στη χώρα μας.

Και ενώ κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα τις επιθέσεις στη Ρώμη, όπου την Τρίτη είχε βρεθεί ένα ύποπτο πακέτο στο μετρό, στην Αθήνα γίνεται ήδη λόγος, από ειδικούς στα θέματα τρομοκρατίας, για διεθνή διασύνδεση των τρομοκρατών.

«Ακολουθείται η αναρχική οδός. Οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη σωστή οδό», επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι.
Μίλησε δε για πολύ βίαιες ομάδες, που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα.


Μπαράζ εκρήξεων αναστατώνει την «αιώνια πόλη»
Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά από την έκρηξη στην πρεσβεία που παραπέμπει στο μπαράζ εκρήξεων παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες της Αθήνας.

Πρόκειται για τον υπεύθυνο αλληλογραφίας της πρεσβείας, ο οποίος άνοιξε το παγιδευμένο δέμα με συνέχεια να τραυματιστεί σοβαρά στα χέρια. Πιο σοβαρή η κατάστασή του στο αριστερό χέρι και αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ακρωτηριασμού.
Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε η έκρηξη βόμβας στη χιλιανή πρεσβεία, κοντά στη Βια Βένετο. Ένας άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο και στα χέρια σύμφωνα με το Ansa. Η ιταλική αστυνομία δεν έχει δώσει άλλες πληροφορίες για την έκρηξη.

Στις εκρήξεις στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, που αναστάτωσαν την «αιώνια πόλη», ήρθε να προστεθεί και ο εντοπισμός ύποπτου δέματος στην πρεσβεία της Ουκρανίας. Σε αυτό όμως, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα στοιχεία.

Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες πρεσβείες στην Ρώμη, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας.
 
«Εκφράζουμε όλη μας την αλληλεγγύη προς τον Ελβετό πρεσβευτή και προς όλο το προσωπικό αυτής της διπλωματικής εκπροσώπησης, η οποία ήταν στόχος μιας αξιοθρήνητης πράξης βίας, η οποία αξίζει την εντονότερη καταδίκη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι.
 
Και πρόσθεσε πως «η Ιταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας».
 
Οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, ενώ πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης, αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να παραδοθούν και νέα εκρηκτικά πακέτα.

Συναγερμός και στη Βέρνη


Εκτός από τη Ρώμη, συναγερμός σήμανε και στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη. Ύποπτο δέμα εστάλη στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία και αμέσως τμήματα του κτιρίου εκκενώθηκαν για να γίνουν έλεγχου.
 
«Βλέπουν» υποστηρικτές του Μάρκο Καμένις και Έλληνες αναρχικούς!
Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με την υπόθεση του Ελβετού αναρχικού, Μάρκο Κάμενις. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση, βρίσκονται, πιθανότατα, Ιταλοί αναρχικοί, που ζητούν την απελευθέρωση του 58χρονου Ελβετού, ο οποίος θεωρείται εμβληματική φιγούρα του αναρχικού-οικολογικού κινήματος.
 
Τη δεκαετία του ΄70 ο Κάμενις ανέπτυξε δράση με θέσεις και παρεμβάσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το 1980 συνελήφθη για σαμποτάζ ελβετικών μονάδων παραγωγής ατομικής ενέργειας. Κατάφερε να αποδράσει το 1981 και επί εννέα χρόνια ζούσε στην Ιταλία με πλαστά προσωπικά στοιχεία. Το 1991 συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, με μία νέα κατηγορία, αυτή του σαμποτάζ σε βάρος του δικτύου ηλεκτροδότησης και καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης.
 
Μετά τη μεταφορά του σε εννέα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, το 2002 εκδόθηκε στην Ελβετία. Το 2004 η ελβετική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 17 ετών για τη δολοφονία δεσμοφύλακα, ενώ αθωώθηκε για άλλη, παράλληλη κατηγορία, που σχετιζόταν με ανθρωποκτονία συνοριακού φύλακα. Το 2007 το εφετείο της Ζυρίχης μείωσε την καταδίκη του, από δεκαεπτά σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και αν δείξει καλή διαγωγή, ο Ελβετός αναρχικός μπορεί να αποφυλακισθεί μέσα στο 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι Ιταλοί αναρχικοί με τη σημερινή τους επίθεση, ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Rerubblica, εκτός από την υπόθεση Καμένις, οι Ιταλοί εισαγγελείς, εξετάζουν και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται Έλληνες αναρχικοί.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου