Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πτυχιούχοι Έλληνες μεταναστεύουν στην Αυστραλία

Η Γη της Επαγγελίας, η Αυστραλία που τραβούσε πριν μισό αιώνα τους ανειδίκευτους εργάτες από την ελληνική ύπαιθρο για να δουλέψουν στα ορυχεία, στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, στις τραινογραμμές και στη γραμμή του General Motors, σήμερα φαντάζει η μόνη ελπίδα που απέμεινε για μια άλλη κατηγορία συμπατριωτών μας, τους πτυχιούχους και εξειδικευμένους νέους που δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα.
 
Η απόγνωση αναγκάζει πολλούς να βλέπουν την Αυστραλία, τον πιο μακρινό γι' αυτούς προορισμό, ως σανίδα σωτηρίας. Δεκάδες φτάνουν τα mails στις Ελληνικές οργανώσεις της Αυστραλίας, στην ομογενειακή εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, στα Προξενεία της Ελλάδας στο Σίδνευ και στην Μελβούρνη, στην Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και όπου αλλού μπορεί κάποιος να φανταστεί. 

Στην μεταπολεμική Ελλάδα, μεθοδικά και με συγκεκριμένο πρόγραμμα, γέμιζαν τα καράβια με τον ανθό της Ελληνικής γης που δεν είχε τη δυνατότητα να θρέψει την νεολαία της.

Άλλη η ψυχολογία των ανθρώπων τότε, άλλη εκείνων σήμερα, παρανομαστής όμως κοινός παραμένει η ανάγκη. Τον κοινό παρονομαστή τον έφερε το μνημόνιο, που έχει αρχίσει να αποδεκατίζει το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου