Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Διέδιδαν τη χολέρα μέσω βουντού και τους λίντσαραν

Τουλάχιστον 45"λιντσαρίσματα" ανθρώπων που πολίτες κατηγορούσαν ότι διέδιδαν τη χολέρα "μέσω βουντού" έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Αϊτή


Οργισμένοι Αϊτινοί "λίντσαραν" τουλάχιστον 45 ανθρώπους τις τελευταίες μέρες κατηγορώντας τους ότι εξάπλωναν την επιδημία χολέρας η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 2.500 ανθρώπους στη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
 
Ο αριθμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 14 ανθρώπους που φέρονταν να επιδίδονται σε "μαύρη μαγεία" στη νοτιοδυτική περιοχή Γκραντ'Ανς -- όπου κάτοικοι φοβούνταν ότι εξάπλωναν την ασθένεια με κάποια "μαγική ουσία". Η περιοχή είναι από τις λίγες που δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη χολέρα.....
"Έχουμε μετρήσει 40 νεκρούς μόνο στην περιφέρεια Γκραντ'Ανς, όπου άνθρωποι επιτίθενται σε μάγους-γιατρούς που κατηγορούν ότι επιδίδονται σε μαύρη μαγεία που σχετίζεται με τη χολέρα", δήλωσε ο Μοϊσέ Φριτς Έβενς, αξιωματούχους του υπουργείου Επικοινωνιών. Άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοια επεισόδια σε άλλες περιοχές της χώρας.
 
"Τα θύματα--οι περισσότεροι ιερείς του βουντού--λιθοβολήθηκαν ή κατακρεουργήθηκαν με μασέτες πριν τους κάψουν στους δρόμους", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Γκραντ'Ανς νωρίτερα αυτό το μήνα.
 
Η υπουργός Επικοινωνιών Μαρί-Λοράνς Λασέγκ δήλωσε ότι "αυτοί που ασκούν [τελετές] βουντού δεν έχουν καμιά σχέση με την επιδημία χολέρας. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των κοινοτήτων για την ασθένεια".
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μολυσματική ασθένεια έχει στοιχίσει 2.591 ζωές μέχρι στιγμής. Το ξέσπασμα χολέρας είναι το πρώτο στη χώρα εδώ και πάνω από έναν αιώνα--εμφανίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου στο βορρά και αποδόθηκε σε κυανόκρανους της MINUSTAH από το Νεπάλ, κατηγορία που ο στρατός της ασιατικής χώρας απορρίπτει.
 
Στο μέχρι τώρα θεωρούμενο ως αποκορύφωμα της ασθένειας το Νοέμβριο πέθαιναν 60, 70, ακόμα και 80 άνθρωποι καθημερινά. Αυτή την εβδομάδα πέθαιναν 50 άνθρωποι επί πέντε ημέρες που υπήρξε αναλυτική καταγραφή.
 
Τα πρώτα λιντσαρίσματα αναφέρθηκαν τον περασμένο μήνα.
 
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός στην Αϊτή ασκεί ή πιστεύει κάποιας μορφής βουντού, που αποτελεί εξέλιξη των μεταφυσικών και θρησκευτικών συμβολισμών των σκλάβων από την Δυτική Αφρική που έχει ριζώσει βαθιά στην κουλτούρα της Καραϊβικής.
 
Δυτικές Ευαγγελικές Χριστιανικές Οργανώσεις επιδίδονται σε προσηλυτισμό στην Αϊτή και οι θρησκευτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά το σεισμό του Ιανουαρίου ο οποίος στοίχισε πάνω από 250.000 ζωές -κατά τον επίσημο απολογισμό--κι άφησε ένα εκατομμύριο πολίτες άστεγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου