Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Παπακωνσταντίνου uber alles

Συνταγματικό ατόπημα καταγράφηκε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να επιχειρεί να αποκτήσει υπερεξουσία, καθώς έδωσε στον εαυτό του τη δυνατότητα να κυρώνει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις αντί της Βουλής.

Αναψαν φωτιές και με τη μεθόδευση αλλά και με την τροπολογία-προσθήκη σε άσχετο νομοσχέδιο οι Παπακωνσταντίνου-Νιώτης

Οι χειρισμοί του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο Κοινοβούλιο από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας τα πολιτικά δεδομένα ως προς τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσαν πως δεν θα παραστούν.

Αιτία ήταν η κατάθεση προσθήκης, και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία «τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους», ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι «εισάγονται στη Βουλή για κύρωση». Η απλή εξουσιοδότηση που παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών με την αρχική διάταξη για «να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», μετατράπηκε με μόλις δέκα λέξεις σε συνταγματικό ατόπημα.

Καθώς δεν δύναται ο υπουργός Οικονομικών να έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής να ενεργεί κατά βούληση και να υπογράφει συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια που δεσμεύουν τον ελληνικό κράτος έναντι των δανειστών του και που μπορεί να εμπεριέχουν ακόμα και μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε διευκρίνιζε χθες πως με τον τρόπο αυτόν αποκτά «ευελιξία στη δυνατότητα εκταμίευσης του δανείου». Μόνο που κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά και όχι να του παρέχεται εν λευκώ η δυνατότητα να ενεργεί για λογαριασμό του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Σύσκεψη

Το διάβημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο οδήγησε σε σύσκεψη στο γραφείο του στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου και η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Μετά τη σύσκεψη, αργά χθες το απόγευμα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα γεγονότα. Επικαλούμενοι την πίεση χρόνου, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου πριν από τη 19η Μαΐου, και ύστερα από αίτημα των δανειστών, τονίζουν πως «αυτός ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν συνεπώς αναγκαίος αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα», καθώς και ότι κινείται στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που αφορά τη συνομολόγηση συνθηκών, προβλέποντας ότι ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών «δεσμεύεται», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, να φέρει για κύρωση στη Βουλή τις δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση τις προσεχείς ημέρες.

Μόνο που ο προφορικός λόγος δεν αρκεί και απαιτείται, όπως είναι αυτονόητο σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες, η σχετική νομοθετική διάταξη, δεδομένου ότι η δανειακή σύμβαση «είναι δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση...

Είναι εμφανές ότι η χθεσινή ενέργεια ήταν «ασυνήθιστη», όπως εμφανές είναι ότι επιχειρήθηκε συνταγματικό ατόπημα, το οποίο εκ των υστέρων προσπαθούν να «αδυνατίσουν», αλλά απαιτείται η διάταξη νόμου που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Αλλαγές

Εξάλλου, με αλλαγές που έγιναν στο δεύτερο νομοσχέδιο (επιδόματα εορτών και αδείας) εξαιρούνται του κριτηρίου του 60ού έτους ηλικίας και συνεπώς θα λαμβάνουν κανονικά το βοήθημα που αντικατέστησε τα Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας (συνολικά 800 ευρώ ετησίως) όσοι πήραν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και όσοι με τη σύνταξή τους λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας (βάσει του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007).

Με έτερη αλλαγή ορίζεται ότι για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2010, πέραν του ότι δεν θίγονται από την παραμονή τους στην εργασία και δεν επηρεάζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, επίσης δεν επηρεάζεται και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου