Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Αύξηση της παιδικής εργασίας λόγω κρίσης προβλέπει ο ILO

O Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) με έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση απειλεί να αναστρέψει την τάση των τελευταίων ετών να μειώνεται η παιδική εργασία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ILO, που τιτλοφορείται "Επιταχύνοντας την δράση κατά της παιδικής εργασίας", εκτιμά ότι μεταξύ 2004-2008, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε από περίπου 222 εκατομμύρια σε περίπου 215 εκατομμύρια. Ωστόσο η πτώση αυτή, που φθάνει το 3% και θεωρείται μικρή από τον Οργανισμό, χαρακτηρίζεται επίσης αργή και άνιση στις διάφορες χώρες.

Η Ολλανδική κυβέρνηση και ο ILO διοργανώνουν την επόμενη εβδομάδα διάσκεψη η οποία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην απάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας ως το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, είναι "ανατριχιαστικό [το ότι] 115 εκατομμύρια [παιδιά] συνεχίζουν να εκτίθενται σε επικίνδυνες δουλειές".

Η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώθηκε μεταξύ των κοριτσιών στις αγορές εργασίας--η συμμετοχή των αγοριών μειώθηκε λιγότερο, ενώ τεκμηριώθηκε ότι οι νέοι μεταξύ 15 και 17 ετών που εργάζονται αυξήθηκε κατά 20%.

Μείωση της παιδικής εργασίας σημειώθηκε σε Ασία-Ειρηνικό, Λατινική Αμερική και Καραϊβική· αντίθετα, αυξήθηκε η παιδική εργασία στην υποσαχάρεια Αφρική.

"Η κατάσταση απαιτεί να ξεκινήσει και πάλι η εκστρατεία ενάντια στην παιδική εργασία", σημειώνει ο επικεφαλής του ILO, Χουάν Σομάβια.

Σε έκθεση της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch σημείωσε ότι εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται στον αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκτενής νομοθεσία που το απαγορεύει αυστηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου