Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η στάχτη κλείνει πάλι ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Προβλήματα και πάλι στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία. Ήδη η Ισπανία έκλεισε εννέα από τα αεροδρόμιά της και αναμένεται εντός της ημέρας να σταματήσει τη λειτουργία άλλων έξι.

Νωρίτερα η Υπηρεσία Ελέγχου Εναερίας Κυκλοφορίας της Ισπανίας(Αena) ανακοίνωσε θα κλείσουν εννέα αεροδρόμια μεταξύ των οποίων της Λα Κορούνια, Σαντατέρ, Βαγιαδολίδ, Σαλαμάγκα και Λεόν,αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα έξι μεταξύ των οποίων του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπαστιάν. Το κλείσιμο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα.

Επίσης όπως ανακοινώνει η Eurocontrol, οι περισσότερες πτήσεις από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εκτρέπονται προκειμένου να μη περάσουν μέσα από την στάχτη που απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα οι πιλότοι των αεροσκαφών έχουν λάβει εντολή να ακολουθούν παρακαμπτήριες διαδρομές βόρεια και νότια των 2 χιλιάδων χιλιομέτρων ηφαιστειακού νέφους.

Εκτιμάται ότι μέσα στην ημέρα η ηφαιστειακή στάχτη αναμένεται να φτάσει στη νότια Γαλλία.

Το νέφος από χθες το βράδυ επηρεάζει και τμήμα της Πορτογαλίας και ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν για σήμερα από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Λονδίνου,το νέφος της τέφρας αναμένεται να κατευθυνθεί μετά την Κυριακή προς την περιοχή της Μεσογείου και την Ιταλία.

Επίσης όπως ανέφερε η Eurocontrol, περίπου 25.000 πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο στην Ευρώπη, από 30.342 που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου