Σάββατο 8 Μαΐου 2010

1,2 έως 1,4 δισ. από έκτακτη εισφορά μέσω ΣΤΕ

Μεταξύ 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας Hellastat, τα έσοδα του Δημοσίου από την κλιμακωτή έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη άνω των 100.000 ευρώ της χρήσης 2009.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι υψηλότερες από τον στόχο που αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για έσοδα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Hellastat, από τα διαθέσιμα στοιχεία 1.000 κερδοφόρων επιχειρήσεων (Α.Ε. και ΕΠΕ) που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης 2009, η έκτακτη εισφορά που τους αναλογεί εκτιμάται σε 560 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα του 2008 και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μεγεθών του 2009, η εταιρεία μελετών καταλήγει στην πρόβλεψη ότι οι κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις θα καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο 1,8 δισ. ευρώ μέσω της φορολογίας εισοδήματος και άλλα 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ μέσω της έκτακτης εισφοράς.

Συνταγματική από το Διοικητικό

* Συνταγματική έκρινε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας την επιβολή της έκτακτης εισφοράς από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Το δικαστήριο, σε αντίθεση με το Διοικητικό Πρωτοδικείο, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και δέχτηκε ότι η έκτακτη εισφορά (νόμος 3758/2009) δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη οικονομική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με τους δικαστές, το μέτρο κλιμακώνεται ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα (άρθρο 4, παρ. 1 και 5). Επίσης, κρίθηκε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας λόγω της αναδρομικής φορολογίας (άρθρο 78, παρ. 2). Και αυτό διότι ο νομοθέτης έλαβε υπόψη του τη φοροδοτική ικανότητα της χρήσης του 2007, αφού κατά τον κρίσιμο χρόνο επιβολής της έκτακτης φορολογίας τα στοιχεία αυτά ήταν τα εγγύτερα ως προς την επιβολή.

Το ζήτημα αναμένεται να κριθεί οριστικά από το ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου