Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τρέχουν να σβήσουν τη φωτιά που άναψαν

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, για την περιστολή των ανατιμητικών τάσεων στην αγορά, μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,8% τον Απρίλιο.

Από προχθές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, που είναι αρμόδια για τα θέματα της αγοράς, έχει αποδυθεί σε μαραθώνιο συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων, ενώ εντείνει και τους ελέγχους. Βεβαίως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από τις κινήσεις αυτές, καθώς:

* για τις ανατιμήσεις ευθύνεται το ίδιο το κράτος με την αύξηση της φορολογίας,

* πολλοί κλάδοι, παρά την κρίση, απορρόφησαν τον αυξημένο ΦΠΑ,

* τα αίτια για αδικαιολόγητα υψηλές τιμές σχετίζονται με στρεβλώσεις στην αγορά, κλειστά επαγγέλματα, υπερεπαγγελματισμό, υψηλά δημοτικά τέλη για κατάληψη χώρων, θέματα που ελάχιστα αγγίζουν οι κυβερνήσεις.

**Προχθές, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε με εκπροσώπους πολυκαταστημάτων, σουπερμάρκετ κ.λπ., από τους οποίους απέσπασε κατ' αρχήν συμφωνία για την υπογραφή μνημονίου-πλαισίου, χωρίς όμως κανένα άμεσο αποτέλεσμα, αφού οι φορείς του εμπορίου ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Χθες, η ίδια υπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Τάσο Γιαννίτση και Ιωάννη Κωστόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες τούς ζήτησε να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων που πωλούνται πλέον 1,5 έως 1,6 ευρώ. Επίσης αντηλλάγησαν απόψεις για τη λειτουργία της αγοράς, η οποία ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, καταγεγραμμένες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πηγές των ΕΛΠΕ σημείωναν ότι το κέρδος της εταιρείας από τη διύλιση περιορίζεται σε περίπου ένα δέκατο του λεπτού στο λίτρο. Ετσι, ακόμη και αν μηδενιστεί, η συνεισφορά της διύλισης στη μείωση των τιμών θα είναι μηδενική. Παρ' όλ' αυτά οι επαφές με την ηγεσία του υπουργείου θα συνεχιστούν για τα θέματα της αγοράς, ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα έχει η κ. Κατσέλη και με τη διοίκηση του διυλιστήριου της Μότορ Οϊλ. Τέλος, η υπηρεσία εποπτείας αγοράς του υπουργείου ζήτησε από 40 εταιρείες-μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ελληνικών και μη, να υποβάλουν σε 30 ημέρες στοιχεία για τις τιμές στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τρόφιμα, βασικά είδη κατανάλωσης, φαρμακευτικά, λιανεμπόριο, ενώ ο έλεγχος αποσκοπεί να ελέγξει κατά πόσο αυξάνονται τεχνητά οι τιμές χονδρικής, μέσω διαδοχικής έκδοσης τιμολογίων από μία εταιρεία σε άλλη, οι οποίες όμως ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου