Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ρωσία: ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ «αποκαθηλώνει» σταδιακά τον μύθο του Στάλιν

Μία εβδομάδα μετά την εντολή του να δημοσιοποιηθούν τα ντοκουμέντα του Κρεμλίνου που επιβεβαίωναν ότι η σοβιετική ηγεσία είχε διατάξει τη σφαγή 22.000 αιχμάλωτων Πολωνών στρατιωτικών στο Κατίν, το 1940, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δίνει άλλη μία ένδειξη, ότι ενθαρρύνει και επικροτεί μια περισσότερο ειλικρινή αποτίμηση του ιστορικού και πολιτικού ρόλου του Στάλιν, παραμονές μάλιστα των εορτασμών της 65ης επετείου της Μέρας της Νίκης - του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» για τους Ρώσους.

Αυτή τη φορά πρόκειται για τον στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ (1896-1974), τον άνθρωπο η στρατηγική ιδιοφυΐα του οποίου έσωσε εν πολλοίς από κατάρρευση το Δυτικό Μέτωπο μπροστά στις επελαύνουσες προς τη Μόσχα δυνάμεις του Γ' Ράιχ τον Οκτώβριο του 1941, νικητή της μάχης του Στάλινγκραντ το 1942 και του Κουρσκ το 1943, και ηγέτη της αντεπίθεσης, προέλασης και κατάληψης του Βερολίνου. Προχθές, το Κανάλι 1 της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης έπαιξε φιλμ του οποίου η ύπαρξη ήταν εδώ και τεσσερισήμισι δεκαετίες ένα από τα πιο καλοφυλαγμένα μυστικά του Κρεμλίνου. Το φιλμ, που είχε κινηματογραφήσει το 1966 ο δημοσιογράφος της τότε σοβιετικής τηλεόρασης Βλαντιμίρ Πόζνερ, περιείχε συνέντευξη του στρατάρχη Ζούκοφ, στην οποία, μεταξύ πολλών άλλων, απέδιδε την προέλαση των Γερμανών ναζί επί σοβιετικού εδάφους στην ελεεινή κατάσταση αποδιοργάνωσης στην οποία είχε περιέλθει τότε ο Κόκκινος Στρατός.

Αλλωστε είναι γνωστό από την Ιστορία ότι ο Στάλιν είχε καρατομήσει χιλιάδες «επικίνδυνους» αξιωματικούς, αντικαθιστώντας τους με πειθήνιους -αλλά πλήρως ανίκανους από στρατιωτική άποψη-κομματικούς κομισάριους.

Τότε, το Κρεμλίνο είχε διατάξει να καταστραφεί το φιλμ. Ομως, ο πατέρας του Πόζνερ είχε φυλάξει τη μία και μοναδική κόπια, που (φυσικά, με άκρα οικογενειακή μυστικότητα) διασώθηκε και για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε προχθές. Ο Ζούκοφ «είχε πει την αλήθεια», είναι και η εκπεφρασμένη άποψη της οικογένειας Πόζνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου