Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ντόρα: Πού έβλαψα; Στήριξα την Ελλάδα...

Το διαζύγιο Σαμαρά - Ντόρας βρίσκει μουδιασμένα τα στελέχη και τη Ν.Δ. μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Δεν απέκλεισε την ίδρυση κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν ξέρω τι θα κάνω, είναι πολύ πρόωρο να το πει κανείς» τόνισε

Ο πρόεδρος του κόμματος, ανακουφισμένος που μπήκε ένα τέλος στη δύσκολη σχέση του με την πρώην υπουργό, αναζητεί τώρα νέες συμμαχίες επιχειρώντας να ενεργοποιήσει στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί (Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος και άλλοι) και να δώσει την εικόνα ότι συνεχίζει με το βλέμμα στραμμένο προς τα εμπρός.

Από την άλλη, η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι παραμένει βουλευτής και παίρνει θέση μάχης απέναντί του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δικό της κόμμα αργότερα.

«Η συνείδησή μου»

«Αξιοπιστία είναι αυτό που υποστηρίζεις να το κάνεις και πράξη» είπε η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής (στον ΣΚΑΪ). «Στο δίλημμα χρεοκοπία ή πας στο μηχανισμό στήριξης, εγώ ψήφισα υπέρ του μηχανισμού» τόνισε. «Εγώ στήριξα την Ελλάδα. Πού έβλαψα την ενότητα; Η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό».

Νέες αιχμές άφησε για τον Α. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι πήρε μια απόφαση για την καταψήφιση των μέτρων χωρίς να συγκαλέσει τα συλλογικά όργανα. «Το καταστατικό λέει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδριάζει μια φορά το μήνα», είπε, αν και δεν είχε ασκήσει ποτέ την ίδια κριτική επί Καραμανλή. «Ο κ. Σαμαράς δεν τη συγκάλεσε εδώ και τέσσερις μήνες» τόνισε. «Ετσι δεν είχαν τη δυνατότητα οι βουλευτές να πουν τη γνώμη τους. Υπήρχαν βουλευτές που πίστευαν τα ίδια με μένα. Αλλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουν. Αλλά οι λογικές αυτές έχουν τελειώσει στα κόμματα».

Οταν ρωτήθηκε αν σκέφτεται να κάνει κόμμα απάντησε. «Δεν ξέρω τι θα κάνω, είναι πολύ πρόωρο να το πει κανείς. Οι πολίτες και οι συγκυρίες δημιουργούν τα κόμματα. Τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει. Τώρα σημασία έχει η χώρα».

Ο Μητσοτάκης

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν επηρέασε κανέναν βουλευτή για το τι θα ψηφίσει.

Στο θέμα της διαγραφής της Ντόρας Μπακογιάννη παρενέβη εμμέσως χθες και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. (και πατέρας της) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση» δήλωσε.

Πολλά στελέχη της Ν.Δ., αν και περίμεναν ότι αργά ή γρήγορα ο Αντώνης Σαμαράς θα διέγραφε την Ντόρα Μπακογιάννη, προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην προοπτική της Ν.Δ. Αναρωτιούνται αν όντως η Ντόρα Μπακογιάννη λειτουργούσε ως βαρίδι με τη συνεχή κόντρα της με τον Σαμαρά, οπότε η απομάκρυνσή της θα βοηθήσει το κόμμα να αναπτύξει μια δυναμική εξουσίας. Πάντως, αρκετοί φοβούνται ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο, ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την περαιτέρω συρρίκνωσή της και ενδεχομένως και ανοιχτή διάσπαση, στην περίπτωση που η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει τελικά κόμμα.

Ο απόηχος της διαγραφής βρήκε χθες τη Ν.Δ. χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα:

1 Τα στελέχη της νεοφιλελεύθερης τάσης, που είχαν στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη στην προεδρική κούρσα, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Το γεγονός ότι συμμορφώθηκαν με την κομματική πειθαρχία και ψήφισαν κατά, δεν ακυρώνει την προσωπική τους άποψη και ιδεολογική προσέγγιση, που είναι αντίθετη με εκείνη του προέδρου της Ν.Δ. «Αν χρειάζοταν 180 ψήφους για να περάσει στη Βουλή η συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης, και γω θα ψήφιζα ναι», δήλωσε ο βουλευτής Β. Γιαννόπουλος (στον ΑΝΤ1). Δήλωσε επίσης κατά των διαγραφών και άφησε αιχμές για τον Σαμαρά. «Διαγραφές γίνονται στα σταλινικά καθεστώτα» τόνισε.

«Ελεύθερος»

2 Τα στελέχη της «λαϊκής Δεξιάς» πανηγυρίζουν τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη και εκτιμούν ότι τώρα ο Α. Σαμαράς είναι επιτέλους ελεύθερος να επαναφέρει στη Ν.Δ. τα χαρακτηριστικά που είχε πάντα και τα οποία είχαν αλλοιωθεί.

3 Είναι και οι ψύχραιμοι της Ν.Δ., οι οποίοι εκτιμούν ότι στο κόμμα μπορούσαν να συνυπάρχουν ο Σαμαράς με την Ντόρα παρά τις διαφωνίες τους. Εκτιμούν ότι μετά τη συντριβή στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει στελέχη του βεληνεκούς της Ντόρας Μπακογιάννη.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου