Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Ναι» στο ΔΝΤ με πόλωση και διαγραφές

Πολιτική θύελλα, αντί της συναίνεσης, σφράγισε χθες στη Βουλή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα έκτακτα, σκληρά οικονομικά μέτρα. Τα 172 «ναι», τα 121 «όχι» και τα τρία «παρών» της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν και το σημείο καμπής κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Προηγήθηκε η σφοδρή σύγκρουση των κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Για να ακολουθήσει η διαγραφή τεσσάρων βουλευτών (Ντόρα Μπακογιάννη από τη Ν.Δ. και Σοφία Σακοράφα, Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ), καθώς με την ψήφο τους έσπασαν την επίσημη κομματική γραμμή. Η κ. Μπακογιάννη ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου καταλογίζοντας «λαϊκισμό και μικροπολιτικούς υπολογισμούς» στην ηγεσία Σαμαρά, ενώ οι «πράσινοι» βουλευτές επικαλέστηκαν ιδεολογικούς και ηθικούς λόγους, προκειμένου να αιτιολογήσουν την επιλογή τους να ψηφίσουν «παρών».

Υπέρ του νομοσχεδίου, η έγκριση του οποίου ανοίγει τον δρόμο και τυπικά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, με τα δύο κόμματα της Αριστεράς να το καταψηφίζουν.

«Ή ψηφίζουμε ή καταδικάζουμε τη χώρα στη χρεοκοπία», είχε τονίσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Δεν άκουσα εναλλακτική λύση. Πολύ θα το θέλαμε», είπε, για να εξαπολύσει αμέσως μετά οξύτατη επίθεση στη Ν.Δ. αλλά και προσωπικά στον κ. Αντ. Σαμαρά. «Αν δεν γινόταν το πλιάτσικο από το πιο σπάταλο, διεφθαρμένο πρόσωπο της εξουσίας που γνωρίσαμε, δεν θα φθάναμε στο σημερινό σημείο», τόνισε, για να συμπληρώσει ότι ο κ. Σαμαράς στάθηκε αλληλέγγυος τελικά με τις κυβερνήσεις Καραμανλή. «Κατανοώ την οργή, τη συμμερίζομαι και συμπάσχω. Και η δική μου οργή είναι τεράστια όταν καθημερινά, συνέχεια βλέπω να αναδύεται από τα υπουργεία η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», υπογράμμισε τέλος ο πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι όλες οι υποθέσεις θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Σε ανάλογα υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετώπισε κρίση δανεισμού. «Ψάχνετε για συνενόχους στην καταστροφή και εμείς συνένοχοι δεν γινόμαστε», είπε ο κ. Σαμαράς, για να απαριθμήσει σειρά σκανδαλωδών υποθέσεων που είχαν ξεσπάσει την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει οσμή σκανδάλων και τους τελευταίους 7 μήνες.

«Δεν ζητάμε συνενόχους», ανταπάντησε ο κ. Παπανδρέου, «ειδικά από τους ενόχους της περασμένης περιόδου».

«Είναι μια θλιβερή συνεδρίαση η σημερινή για σας. Επιστρέφετε στο παλιό ΠΑΣΟΚ με οξύτητα», σχολίασε ο κ. Σαμαράς.

«Εδώ μέσα έχει τελειώσει το πράγμα. Εχει γίνει βαρετό. Σημασία έχει πια το τι γίνεται έξω από τη Βουλή», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Αλέκα Παπαρήγα, με τον κ. Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για ένα δικομματικό θέατρο για το ποιος λεηλάτησε περισσότερο τον δημόσιο πλούτο. Σε αντίθεση, πάντως, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν ήταν η σφοδρή σύγκρουση των αρχηγών που άφησε το αποτύπωμά της στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά οι έντονες εσωκομματικές αναταράξεις στα δύο μεγάλα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου