Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Εκλογές στη Βρετανία: Διάχυτη η ανησυχία


Η βρετανική χρηματαγορά ανησυχεί καθώς για πρώτη φορά από το 1974, τα εκλογικά αποτελέσματα δεν βγάζουν σαφή νικητή. Οι επενδυτές είναι ήδη φοβισμένοι από την ελληνική κρίση. Οι Συντηρητικοί ηγούνται προς το παρόν με 287 έδρες, ακολουθούν οι εργατικοί με 239, ενώ οι φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν με μόλις 52 έδρες, ενώ 46 ακόμη έδρες περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ο αρχηγός των Συντηρητικών David Cameron δήλωσε πως οι Εργατικοί έχασαν τη λαϊκή τους εντολή, ενώ ο πρωθυπουργός Gordon Brown αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με τα ειωθότα, ο Brown έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που πιθανόν θα οδηγήσει σε πολιτικές μανούβρες και ζυμώσεις.

Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο μιας και χρειάζονται τουλάχιστον 326 έδρες συνολικά. Οι εξελίξεις αυτές έχουν τρομάξει τις ήδη φοβισμένες χρηματαγορές. Η λίρα έπεσε έναντι του δολαρίου, όπως έπεσαν και τα υπόλοιπα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά από αυτήν την αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο έλλειμμα. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει σε βασικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις καθώς τα περσινά σκάνδαλα με τους βουλευτές, έκαναν το βρετανικό λαό να σιχαίνεται τους πολιτικούς του. Η παρούσα οικονομική κατάσταση απαιτεί από όλα τα κόμματα να βρουν μια γρήγορη λύση. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η λίρα να δεχτεί επίθεση, αν οι αγορές διαισθανθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τυχόν ακυβερνησία.

Τέλος πολλοί κατηγορούν τα βρετανικά κόμματα πως δεν είπαν όλη την αλήθεια στο λαό αναφορικά με τις απαραίτητες περικοπές προκειμένου να επανέλθουν σε φυσιολογικά όρια τα δημοσιονομικά της χώρας. Συνεπώς, οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσει πτώση στη δημοτικότητά της.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου