Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ανεβάζουν στα 40 τη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

Πιο σκληρό έγινε το Ασφαλιστικό ύστερα από παρέμβαση, την τελευταία στιγμή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επειτα από επιστολή των Βρυξελλών προς το υπουργείο Εργασίας, τα έτη ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας πρέπει να αυξηθούν από τα 37 στα 40. Εξάλλου, αυτή η δέσμευση υπήρχε και στο Μηνημόνιο συνεργασίας της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κατά συνέπεια αυτή η διάταξη είναι πλέον νόμος του κράτους και, αργά ή γρήγορα, θα εφαρμοστεί.

Επιπλέον, εφαρμόζεται άμεσα το νέο αυξημένο πέναλτι 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου. Ετσι, οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο στη σύνταξη πριν από τα συμβατικά όρια ηλικίας καθίσταται απογορευτική λόγω δραστικής μείωσης των αποδοχών.

Ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτά θα ξεκινούν από 0,7% για κάθε χρόνο ασφάλισης κατά την πρώτη 3ετία εργασίας και αυτό το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 0,1 της μονάδας ανά 3ετία. Ετσι, για την 3ετία από το 31ο και μέχρι το 33ο έτος το ποσοστό της σύνταξης θα είναι 1,7%, για την επόμενη 3ετία 1,8%. Κατά τα επόμενα χρόνια το ποσοστό θα αυξάνει ανά έτος. Ετσι, για το 37ο έτος το ποσοστό σύνταξης φτάνει στο 1,9%, για το 38ο 2%, για το 39ο θα είναι 2,1% και για το 40ό θα ανέρχεται σε 2,2%.

Κατακρήμνιση εσόδων

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τα έσοδα του συστήματος κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν, αν και η κυβέρνηση ανακοινώνει βελτίωση των αποδόσεων. Για το ΙΚΑ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε αύξηση εισφορών περί το 2%, αλλά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων χθες αποκαλύφθηκε υστέρηση 10,2%. Στον ΟΑΕΕ αντιστοίχως, ενώ εμφανίζεται αύξηση εσόδων 5,6%, όπως αποκαλύφθηκε αυτή οφείλειται στην υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων (αναπροσαρμογή) σε νέα κλιμάκια τον περασμένο Δεκέμβριο. Ετσι, αντί για λογιστική αύξηση 5,6%, έχουμε μείωση 12%.

Με αυτά τα δεδομένα, αντί για μείωση των ελλειμμάτων διά της αύξησης των εσόδων, πάμε σε νέα «μαύρη» τρύπα 1,1 δισ. ευρώ. Και αυτό μόνο για το ΙΚΑ.

Η εικόνα των Ταμείων είναι ακόμη χειρότερη αφού το ΙΚΑ, όπου ασφαλίζονται 2,8 εκατ. εργαζόμενοι, συνταξιοδοτούνται 1,1 εκατ. άτομα και έχουν υγειονομική περίθαλψη 5,6 εκατ. πολίτες, έχει να συντάξει απολογισμό από το 2006. Ταυτόχρονα, το Ιδρυμα οφείλει 11 δισ. στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Κατοικία, το επικουρικό ΕΤΕΑΜ κ.λπ., ενώ από την άλλη έχει λαμβάνειν 5 δισ. καθυστερημένες οφειλές από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το ΙΚΑ χάνει 3,5 δισ. τον χρόνο από την εισφοροδιαφυγή.

Τώρα, ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, «αυτή τρέχει με ρυθμό 20-30% ετησίως», σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Θ. Τσακανίκα. Μάλιστα στο ΙΚΑ από 1,3 δισ. το 2005 η δαπάνη εκτινάχτηκε στα 2,5 δισ. το 2009, δηλαδή σημείωσε αύξηση 81% την 5ετία. Στον ΟΓΑ η αύξηση ήταν 88%, στον ΟΑΕΕ 134%.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην ουρά έως και 2 χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ και τη σύνταξη. Ιδίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ ο χρόνος απόδοσης κινείται από 6 έως 8 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση ξεπερνά τους 12 μήνες. Στο Επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) η έκδοση διαρκεί έως 18 μήνες, ενώ φτάνει τα 2 χρόνια. Για το εφάπαξ στο Δημόσιο (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) υπάρχουν στοιβαγμένες σχεδόν 19.000 αιτήσεις και ο χρόνος απόδοσης αγγίζει τα δύο χρόνια. *

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου