Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Χάνει τις εκλογές η Άντζελα Μέρκελ. Αγωγή για την Ελλάδα

Ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προβλέπει δημοσκόπηση η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern», οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συγκεντρώνουν το 37% των ψήφων και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) της Μέρκελ περίπου το 6%, δηλαδή ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 43%.

Αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 37% και οι Πράσινοι το 10% (δηλαδή σε μια πιθανή συνεργασία τους εξασφαλίζουν προβάδισμα, αν και ανεπαρκές), ενώ το κόμμα της Αριστεράς συγκεντρώνει ποσοστό 5%.

Η ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια θεωρείται πως μπορεί να βάλει τέλος στην πλειοψηφία του στην Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου και να προκαλέσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση νομοσχεδίων για φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται πως η ήττα -πριν από πέντε χρόνια- του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον είχε οδηγήσει σε ομοσπονδιακές εκλογές, τις οποίες και έχασε από τη Μέρκελ.

Στο μεταξύ, αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, κατέθεσαν ευρωσκεπτικιστές.

Η αγωγή κατετέθη κατόπιν της ψηφοφορίας στην Κάτω Βουλή, όπου ενεκρίθη η γερμανική συμμετοχή στο «ελληνικό δάνειο».

Οι πέντε ευρωσκεπτικιστές που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης -ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι- έχουν στόχο να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και εν συνεχεία να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της χρηματοπιστωτικής αυτής βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

Νομικές πηγές στην Καρλσρούη σημείωσαν, πάντως, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανότατα θα αρνηθεί να εξετάσει την υπόθεση και θα την παραπέμψει στις ευρωπαϊκές δικαστικές Αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου