Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Χείρα συνεργασίας τείνει ο Κάμερον στους Φιλελεύθερους

Έτοιμος να ενσωματώσει πολιτικές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην κυβερνητική πλατφόρμα των Συντηρητικών δήλωσε ο ηγέτης των «Τόρις», Ντέιβιντ Κάμερον. Οι Συντηρητικοί μπορεί να κέρδισαν μεν της εκλογές στη Βρετανία, αλλά αναμένεται να συγκεντρώσουν μόνο 305 από τις 326 έδρες που χρειάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον αναζητούν συμμάχους.

Ο Ντ. Κάμερον γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνασπισμού. Υπογράμμισε ότι η φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία απαιτεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο το συντομότερο δυνατόν και εκτίμησε ότι τα δύο κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, σε τομείς όπως η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και της φορολογίας. Αντιθέτως, "κόκκινες γραμμές" για τους Συντηρητικούς αποτελούν οι δεσμεύσεις ότι δεν θα εκχωρήσουν περισσότερες αρμοδιότητες στην Ε.Ε. καθώς και ότι θα διατηρήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ως αποτρεπτικό μέσο.

Ελπίδες στον Ντ. Κάμερον δίνει μία δήλωση του Νικ Κλεγκ, με την οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως λόγοι εθνικού συμφέροντος επιτάσσουν το πρώτο σε ψήφους κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από τη μεριά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι θα εργαστεί για μια “ισχυρή και σταθερή” κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού Συντηρητικών και Εργατικών, θεωρείται, πάτνως εξαιρετικά απίθανο από πολιτικούς αναλυτές.

Οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες αναμένεται να κερδίσουν 61 έδρες και οι Εργατικοί 255. Οκτώ έδρες έχουν αποσπάσει οι υπέρμαχοι της ένωσης Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας (η καταμέτρηση που θα κρίνει ακόμη μία έδρα βρίσκεται σε εξέλιξη). Οι τελευταίοι αναμένεται να συμμαχήσουν με τους Τόρις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου