Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αμνηστία για 700.000 φορολογούμενους

Μεγάλη ευκαιρία να κλείσουν «ανοικτούς λογαρισμούς» και να θεραπεύσουν «αμαρτίες του παρελθόντος» δίνει μετά το Πάσχα το υπουργείο Οικονομικών σε όσους υποβάλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για παρελθούσες χρήσεις.

Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 700.000 εκείνοι που παρέλειψαν να υποβάλουν τουλάχιστον μία δήλωση εισοδημάτος, ΦΠΑ κλπ. Η ρύθμιση αφορά και όσους τυχόν θέλουν να κάνουν διορθώσεις σε παλαιότερες δηλώσεις τους. Για όλους αυτούς προβλέπονται δυσβάσταχτα πρόστιμα, εφόσον τους εντοπίσει η εφορία, ακόμα και μετά από 15ετία!

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίδει δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων. Αμέσως μετά το Πάσχα οι Εφορίες θα υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους. Η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν μέχρι τέλος Μαϊου δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, ΚΒΣ κλπ, θα γλιτώσουν το 90%-100% των προστίμων και προσαυξήσεων που προβλέπονται από το νόμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει έκπτωση μέχρι και 70% στο σύνολο της οφειλής (αρχικό κεφάλαιο και προσαυξήσεις).

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

-για το φόρο που οφείλεται με τις εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις, δεν θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, εφόσον αυτός καταβληθεί εφ’ άπαξ.

-αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις αυτή προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για τις περιπτώσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2008 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος.

-σε περίπτωση που με τις εν λόγω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο!

Όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος, αυτός θα καταβάλλεται πάντα εφ’ άπαξ, σε μία δόση: για μεν τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης για δε τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση.

Για τις λοιπές φορολογίες ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφ’ άπαξ (χωρίς πρόσθετο φόρο) είτε σε τέσσερεις δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ της πρώτης καταβαλλομένης ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης και των επομένων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:

α) υποθέσεις της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής.

β) Στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με επιφύλαξη.

γ) Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τις οποίες δηλώνεται ζημία.

(Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου