Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ Λιβύης- ΕΕ

Η Λιβύη εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης, που είχε επιβληθεί ανάμεσα στη χώρα αυτή και στα μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Οι περιορισμοί στη θεώρηση διαβατηρίων είχαν απειλήσει τα ευρωπαϊκά και κυρίως τα ιταλικά συμφέροντα στη Λιβύη.

Οι περιορισμοί αυτοί επιβλήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την κρίση που προκάλεσε η Ελβετία, καταρτίζοντας κατάλογο 180 προσωπικοτήτων της Λιβύης, μεταξύ των οποίων και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, στις οποίες απαγορευόταν η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν.

«Αίρουμε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις αρχές του έτους η Λιβύη στους Ευρωπαίους πολίτες της ζώνης Σένγκεν», ανακοίνωσε το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η προεδρία της ΕΕ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι καταργείται αυτή η μαύρη λίστα και εξέφρασε τη λύπη της για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Λίβυοι ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής.

Η κρίση στις σχέσεις Ελβετίας - Λιβύης ξεκίνησε το 2008, όταν ο γιος του Καντάφι, Χάνιμπαλ, συνελήφθη στη Γενεύη μετά τις καταγγελίες δύο οικιακών βοηθών για κακομεταχείρισή τους.

Ωστόσο, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα δήλωσε σήμερα ότι η κρίση με την Ελβετία δεν έχει τερματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου