Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

“Ψαλίδι” έως 20% στις νέες συντάξεις

"Κλείδωσαν ", όπως όλα δείχνουν, οι συντελεστές για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί από το 2018. Θα κλιμακώνονται από το 1% έως το 2% ενώ ως πλατφόρμα υπολογισμού θα οριστεί αρχικά η δεκαετία, στη συνέχεια η 15ετία και τελικά το 2030, θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο.

Η σύνταξή τους εξαιτίας των μικρών συντελεστών θα ψαλιδιστεί 5% ενώ σε ορισμένες κατηγορίες , οι περικοπές θα αγγίξουν και το 20% .

Κερδισμένοι από το νέο σύστημα θα είναι όσοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές τα τελευταία χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου και εργασθούν πάνω από 35 χρόνια .

Χαμένοι θα βγουν όσοι αποχωρούν από το σύστημα μετά από 15-25 χρόνια δουλειάς.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα "κλειδώσει "και η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γυναίκες θα επιβαρυνθούν από το 2013 κλιμακωτά κάθε χρόνο με δύο έτη εργασίας επιπλέον σε βάθος 5ετίας. Έτσι, η υπάλληλος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα υποχρεωθεί να μείνει στην υπηρεσία μια 10ετία επιπλέον.

Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν τρίτεκνες πολύτεκνες και μητέρες παιδιών με αναπηρία . Για να επιτευχθεί η εξίσωση των ορίων , αντί να αυξηθούν των γυναικών θα μειωθούν των αντρών συναδέλφων τους που ανήκουν στις αντίστοιχες κατηγορίες

Το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα ,θα υποχρεώνει μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων να ασφαλίζονται και για τη δεύτερη επαγγελματική δραστηριότητά τους με στόχο γεμίσουν τά άδεια ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών.

Στο στόχαστρο θα πιαστούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες . Για παράδειγμα, αν ένας δάσκαλος δουλεύει το απόγευμα ως οδηγός ταξί, θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ ενώ αν ένας μηχανικός είναι και ξενοδόχος θα πρέπει να ασφαλιστεί εκτός από το ΤΣΜΕΔΕ και στο ΤΑΞΥ.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τη μαύρη εργασία ενώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου