Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

«Αλώβητος» από τις περιφερειακές εκλογές ο Μπερλουσκόνι

Με τη χαμηλότερη προσέλευση της τελευταίας 15ετίας και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να... βγαίνει μάλλον «αλώβητος» έκλεισαν, οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών στην Ιταλία.

Ο συνασπισμός της δεξιάς επικρατεί σε τέσσερις περιφέρειες και η κεντροαριστερά σε έξι. Αμφίρροπη είναι η μάχη σε τρεις κρίσιμες περιφέρειες...

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) διατηρεί άνετα τις δύο περιφέρειες που ήλεγχε (Βένετο και Λομβαρδία) και αρπάζει άλλες δύο από τα χέρια των δυνάμεων της αριστεράς, την Καλαβρία και την Καμπανία.

Η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπερισχύει σε έξι περιφέρειες σε σύνολο 13 -Ούμπρια, Τοσκάνη, Εμίλια, Μάρκε, Απουλία και Βασιλικάτα.

Μάχη στήθος με στήθος δίνεται σε τρεις περιφέρειες, ανάμεσά τους το Λάτσιο με πρωτεύουσα τη Ρώμη, το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο, καθώς και τη Λιγουρία, βάσει των εκτιμήσεων που μεταδόθηκαν από το κρατικό δίκτυο της RAI.

Η κεντροαριστερά ελπίζει να κατακτήσει τελικά εννέα περιφέρειες σε σύνολο 13, αλλά οι συνεργάτες του Καβαλιέρε συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις πιο εύπορες περιοχές της χώρας.

Αίσθηση προκαλεί το ποσοστό της αποχής, το οποίο αυξήθηκε πανιταλικά κατά 8%.

Στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα κλήθηκαν 41 εκατομμύρια Ιταλοί -σε συνολικό πληθυσμό 60 εκατομμυρίων- και το ποσοστό της προσέλευσης ανήλθε στο 64,9%.

Πρόκειται για υψηλό ποσοστό συγκριτικά με άλλες χώρες της Δύσης, ωστόσο για την Ιταλία είναι το χαμηλότερο ρεκόρ προσέλευσης σιτς κάλπες των τελευταίων 15 ετών.

Το χειρότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λάτσιο, όπου η συμμετοχή μειώθηκε κατά 10 μονάδες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός υπορυγός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε όλες τις δυνάμεις του στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του συντηρητικoύ Λαού της Ελευθερίας, με στόχο και να αποτρέψει τον τον κίνδυνο χαμηλής προσέλευσης των υποστηρικτών του στις κάλπες.

Εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας, σκανδάλων διαφθοράς και μίας έρευνας εναντίον του για απόπειρα χειραγώγησης τηλεοπτικών εκπομπών, η δημοτικότητα του Καβαλιέρε έχει πάρει την κατιούσα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν απειλεί άμεσα την σταθερότητα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις κυβερνητικές συμμαχίες οδηγώντας ακόμη και σε ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) πρόκειται να έχει διαμορφωθεί ένα σχετικά ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου