Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Στο επίκεντρο η μονάδα της Creta Farm

Με επείγουσα αναφορά στην Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και υπομνήματα στο υφυπουργό Οικονομίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αθανάσιο Καρούντζο, από τους οποίους ζητούν να σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις προς την εταιρεία, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φορείς της Κρήτης για την προκλητική ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου από την λειτουργία της χειροτροφικής μονάδας της CretaFarm.

Στην αναφορά που κατέθεσε στην υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» πριν από λίγες εβδομάδες, αποκαλύπτονται όλες οι σοβαρές παραβιάσεις της μονάδας στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας αλλά και του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και να σκεφτεί κανείς ότι η μονάδα της Creta Farm διαθέτει πιστοποίηση ISO 14001:2004 για την περιβαλλοντική της διαχείριση!

Από τα στοιχεία της αναφοράς προκύπτει ότι:

1)Η Creta Farm έλαβε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για την χοιροτροφική μονάδα για 1.800 χοιρομητέρες καταθέτοντας στις υπηρεσίες αναληθές τοπογραφικό διάγραμμα με ψευδείς αποστάσεις και αποκρύπτοντας την πραγματική απόσταση της μονάδας από την ακτή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται παρουσίασε την απόσταση από τον οικισμό του Πρίνου να είναι 1.600 μέτρα και απέκρυψε την απόσταση από την ακτή λουομένων.

2) Σύμφωνα με την νομοθεσία περί χωροθέτησης κτηνοτροφικών μονάδων, η απόσταση από ακτή λουομένων για αριθμό χοιρομητέρων άνω των 650 (η μονάδα της Creta Farm διαθέτει 1.800) πρέπει να είναι τουλάχιστον 2.000 μέτρα και από οικισμό τουλάχιστον 1.500μέτρα.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Δυτικής Κρήτης, η πλησιέστερη ακτή λουομένων, η ακτή Αγίου Νικολάου, απέχει 783 μέτρα από την χοιροτροφική μονάδα, η απόσταση από τα όρια του παλαιού οικισμού του Πρίνου είναι 1.012 μέτρα. Η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα να μειωθούν τα όρια από 25% έως 40% αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί κανόνες.

3) Στην περίπτωση όμως της Creta Farm οι κανόνες αυτές φαίνεται να μην πληρούνται καθώς διαπιστωμένα παρατηρείται μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων και σύμφωνα με τις αναλύσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ζωής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου