Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πιέσεις Ερντογάν στη Μέρκελ

Την Τουρκία επισκέπτεται η Άγγελα Μέρκελ, μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις Βερολίνου Άγκυρας δοκιμάζονται. Ο Ερντογάν ζητά επιτακτικά το άνοιγμα τουρκικών γυμνασίων στη Γερμανία.

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερτογάν και της μαντηλοφορούσας συζύγου του στη Γερμανία είχε
προκαλέσει αίσθηση πριν από δυο χρόνια, ιδιαίτερα η διακήρυξή του ενώπιον 20.000 Τούρκων σε στάδιο στην Κολωνία, ότι κανείς δεν μπορεί να απαιτεί την αφομοίωσή τους.

"Είναι φυσικό δικαίωμα των Τούρκων της Γερμανίας να διδάσκουν στα παιδιά τους τη μητρική γλώσσα" είχε πει τότε ο Ερντογάν. Και επανήλθε τώρα, παραμονές της επίσκεψης Μέρκελ στην Τουρκία, ζητώντας την λειτουργία τουρκικών γυμνασίων στην Γερμανία, για τους Τούρκους μετανάστες που είναι περίπου 3 εκατομμύρια.

Κατηγορηματικά αρνητική ήταν η αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται καμία παρέμβαση της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας.

"Κατέστησα σαφές ότι εάν υπάρχουν ανησυχίες και ανάγκες για τους Τούρκους που ζουν εδώ, τότε εγώ είμαι Καγκελάριος και για αυτούς..." επισήμανε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται την λειτουργία μερικών γερμανικών σχολείων στην Τουρκία καθώς και σχέδιο για την ίδρυση γερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, απαιτώντας ίση μεταχείριση από το Βερολίνο.

"Είναι η Τουρκία του κλότσου και του μπάτσου; -αναρωτιέται ο Τούρκος πρωθυπουργός- Δεν περίμενα τέτοια προσέγγιση από την Μέρκελ. Δεν καταλαβαίνω αυτό το μίσος προς την Τουρκία".

Η γερμανική κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την αυξανόμενη επιρροή των Τούρκων μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, και την προσπάθεια της Άγκυρας να τους χρησιμοποιεί ως εφεδρεία της εξωτερικής της πολιτικής. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα είχαν προσκληθεί πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αλλά και βουλευτές που εκλέγονται στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε εξάλλου την αντίθεσή της σε μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Ένωση, αλλά η πρόταση της για μια ειδική εταιρική σχέση χαρακτηρίσθηκε "προσβλητική" από την Άγκυρα.

"Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση και φυσικά η δυνατότητα να γεφυρώσουμε τις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας" ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι ζήτησαν από την κ. Μέρκελ να συζητήσει "χωρίς συναισθηματισμούς" για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι για τις γερμανικές εξαγωγές η Τουρκία πιο σημαντική από την Ιαπωνία.

MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου