Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εισαγγελείς για τις καταγγελίες

Καταγγελίες πολιτών σε βάρος αστυνομικών οργάνων για κακομεταχείριση και επίδειξη «υπερβάλλοντος ζήλου» πρέπει να διερευνώνται από εισαγγελικούς λειτουργούς και όχι από την Αστυνομία.

Αυτό τονίζει σε εγκύκλιό του προς τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και τις αστυνομικές διευθύνσεις ο αντεισαγγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρωδης, αποδοκιμάζοντας την πρακτική που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οπως επισημαίνει, περιπτώσεις καταγγελιών από πολίτες ότι αστυνομικοί τούς κακομεταχειρίζονται προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να ομολογήσουν διάφορα εγκλήματα για τα οποία έχουν προσαχθεί στα αστυνομικά τμήματα ή στο πλαίσιο υπερβάλλοντος ζήλου κατά τη σύλληψή τους, διερευνώνται από άλλους αστυνομικούς που υπηρετούν στο ίδιο αστυνομικό τμήμα. Η τακτική αυτή, τονίζει ο κ. Κατσιρωδης, παραβιάζει την ελληνική έννομη τάξη αλλά και την αρχή της αμεροληψίας που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζει ότι η διεξαγωγή της προανάκρισης από εισαγγελικούς λειτουργούς δεν αφαιρεί την αρμοδιότητα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να διερευνά και αυτό τις σχετικές καταγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου