Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μέτωπο κατά ΔΝΤ προωθεί ο Α. Σαμαράς

Πρωτοβουλίες προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία- που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα, σκοπεύει να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία της Ν.Δ., στοχεύοντας στη συγκρότηση κοινού μετώπου προς αποφυγή της εμπλοκής του ΔΝΤ στις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Τις επόμενες προσπάθειες δανεισμού της χώρας αναμένει ο Α. Σαμαράς για να πάρει θέση.

Ο Αντ. Σαμαράς μπορεί στις Βρυξέλλες να ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το κυβερνητικό επιτελείο, επιστρέφοντας ωστόσο στην Ελλάδα άσκησε κριτική στα πεπραγμένα Παπανδρέου και στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Ως μοναδική θετική εξέλιξη στη Ν.Δ. κρίνουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία αποτρέπεται η «ασφυξία των ελληνικών τραπεζών».

Και πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέστησε σαφή την αντίθεσή του με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αντίθεση που εξέφρασε και κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες θέλουν το σύνολο σχεδόν των άλλων ηγετών που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ να είχαν προσχωρήσει στην άποψη της Αγκελας Μέρκελ, πριν καν την άφιξη της γερμανίδας καγκελαρίου στις Βρυξέλλες.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που το επιτελείο Σαμαρά (Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Παπασταύρου) είχε από το απόγευμα της Τετάρτης έως και τα χαράματα της Πέμπτης δεν απέδωσαν τίποτε περισσότερο από το να έχει γνώση του διαμορφωμένου ήδη κλίματος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο Σαμαρά επικοινώνησε σ' αυτό το διάστημα με τη γερμανική καγκελαρία, το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το γραφείο του προέδρου της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, το επιτελείο του προέδρου του ΕΛΚ Β. Μαρτένς αλλά και με αυτό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι.

Παπανδρέου και Σαμαράς επικοινώνησαν το πρωί της Πέμπτης, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε τηλεφωνικά με τον Αντ. Σαμαρά. Εξακολουθώντας να θεωρεί ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής καταδεικνύει την «πολιτική αναπηρία της Ευρώπης», το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. αναμένει τις προσπάθειες δανεισμού των επομένων ημερών από την κυβέρνηση, ώστε να πάρει θέση.

Και πάντως εμμένει στη θέση του για την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων τώρα, φοβούμενο ότι σε αντίθετη περίπτωση η επερχόμενη ύφεση θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου