Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στην Κρήτη

Τα αποτελέσματα έρευνας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που έγινε με τη συμμετοχή ασθενών από την Κρήτη πρόκειται να παρουσιαστούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στις 15-18 Δεκεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, 88 εθελοντές ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα απ΄ όλη την περιφέρεια του νησιού, οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Οι εθελοντές απάντησαν τον Σεπτέμβριο του 2009 σε προδιατυπωμένο ερωτηματολόγιο, περιγράφοντας το "ταξίδι" τους από το πρώτο σύμπτωμα μέχρι την τελική διάγνωση και τη θεραπεία.

Η μελέτη, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει στόχο να εντοπίσει τυχόν εμπόδια, περιορισμούς ή ανισότητες στην έγκαιρη πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα, καθώς και να υπολογίσει την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας από την καθυστερημένη πρόσβαση σε αυτές.

Η αξία της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά σχηματίζεται μια επιστημονικά τεκμηριωμένη εικόνα με αριθμούς σχετικά με τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για τη θεσμική διεκδίκηση της βελτίωσης της φροντίδας των ρευματοπαθών, όσο και στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την καθυστερημένη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης του Τομέα Παθολογίας (Ρευματολογίας) Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου