Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σπόντες Πάγκαλου για τον αγωγό

Πρωταρχικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κηρύσσοντας χθες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου με τίτλο «Ρωσία - Ελλάδα - Κύπρος, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες».

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε φόβους για την υλοποίηση του αγωγού και επετέθη εμμέσως στη βουλγαρική κυβέρνηση για την αναστολή της κατασκευής του. Είπε συγκεκριμένα ότι «υπάρχουν πετρελαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτικά και οικονομικά μέσα που διαθέτουν ώστε να μην κατασκευαστεί ο αγωγός».

Και πρόσθεσε ότι για την κατασκευή του «χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή της Βουλγαρίας», εκφράζοντας την άποψη ότι «το αδιέξοδο δεν είναι ανυπέρβλητο»....................................

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «Ρωσία και Ελλάδα πρέπει να δουν τι μέσα επιρροής διαθέτουν ώστε να καταλάβει και η βουλγαρική κυβέρνηση ότι δεν είναι προς το συμφέρον του βουλγαρικού λαού μια πολιτική που απομονώνει τη χώρα μέσα στα Βαλκάνια αλλά και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη, για συμφέροντα ιδιωτικά και υπερπόντια - υπερατλαντικά».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος ανακοινώνοντας ότι «έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαδικασία διέλευσης του αγωγού, με το οποίο ορίζεται ως έργο εθνικής προτεραιότητας και προφανούς δημόσιας ωφέλειας». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος Ελλάδας - Βουλγαρίας συνεχίζουν να προωθούν σε υπηρεσιακό επίπεδο την υλοποίηση της Διεθνούς Συνθήκης Espoo αναφορικά με τη διασυνοριακή περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου».

Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε την κατασκευή του αγωγού South Stream, αλλά και του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τόνισε στο δικό του μήνυμα -που διάβασε ο γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Θ. Ψαλιδόπουλος- και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, στο μήνυμα που ανέγνωσε ο πρέσβης της Κύπρου Ι. Ιωσήφ, αναφέρθηκε στο «υψηλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων».

Εκ μέρους της Ν.Δ. χαιρετισμό απηύθυνε και υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, ο βουλευτής Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των δεξαμενοπλοίων που περνούν καθημερινά τα Δαρδανέλια».

Χαιρετισμό απηύθυνε, τέλος, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Β. Τσιχισβίλι. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου