Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Με κοινό άξονα χώρες του Νότου

Οσο Βορράς και Νότος «μαλώνουν» για τα ευρωομόλογα, πληθαίνουν στους κόλπους της ΕΕ όσοι δηλώνουν: «Τρισέ κόψε ευρώ»!

Ο Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής της Ενωσης, που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική. Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει φθάσει σε οριακό σημείο: το ευρώ αμφισβητείται, οι μισές χώρες ζητούν «βοήθεια» και οι υπόλοιπες την αρνούνται, οι ηγέτες ανταλλάσσουν δηλητηριώδη υπονοούμενα δημοσίως και «γαλλικά» ιδιωτικώς.
Οσοι ήταν παρόντες, ακόμη «ακούν» την «ευχή» του Γ. Παπανδρέου προς τον Μ. Μπαρόζο, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε τον δύσκολο για τον μηχανισμό στήριξης. Από τότε στο αυλάκι κύλησε πολύ νερό, αλλά οι ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ευάλωτες. Οι ΗΠΑ τυπώνουν χρήμα, η Κίνα παράγει τα πάντα και η Ενωση το συζητά.

Η αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα για να βγουν από την ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής τα ευρωομόλογα, υποχρεώνει τις χώρες του Νότου, που στήριξαν με την καταναλωτική τους επέκταση την παραγωγή των βόρειων, να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Γ. Παπανδρέου, Ζ. Σόκρατες και Χ. Λ. Θαπατέρο πιστεύουν, πλέον, πως μόνη λύση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κόψει χρήμα. Ακριβώς όπως... Αμερική, όπου η FED έχει βάλει τις μηχανές παραγωγής δολαρίων να δουλεύουν στο φουλ. Αλλωστε, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι χαμηλός και όσο κι αν ανέβει, δεν απειλεί τη σταθερότητά της. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών της.

Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται άλλο να συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών. Αυτή θα είναι η βασική θέση του Ελληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής. Θα πει στους ομολόγους του πως οι Ελληνες έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Αλλά η οικονομία δεν παίρνει μπροστά, γιατί πολύ απλά της λείπουν τα «καύσιμα». Που δεν είναι άλλα από μερικά δισεκατομμύρια... ολοκαίνουργια ευρώ. Δεκτά γίνονται και τα... μεταχειρισμένα, που μπορούν να αντληθούν μέσω ευρωομολόγων και φόρου επί των συναλλαγών. Μόνο που οι ηγέτες των μεγάλων κρατών επιμένουν στο «όχι», παρότι τα μηνύματα δυσαρέσκειας εναντίον τους πληθαίνουν και εντός των χωρών τους.

ΣΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ
Δίπλα στον Γιώργο οι Γιούνκερ και Μπαρόζο
Το παζάρι με το Βερολίνο θα είναι σκληρό. Η Α. Μέρκελ απαιτεί σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, βαριές κυρώσεις και συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικό «κούρεμα» κρατικών ομολόγων. Τρεις απαιτήσεις που στριμώχνουν τη χώρα μας, και όσες βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, στο καναβάτσο.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ομολόγους του να δουν τα πράγματα από την πλευρά των... υπηκόων τους. Να δώσουν ξανά λόγο στους πολίτες να στηρίζουν την Ένωση. Να μη χαθεί το κεκτημένο της Ευρώπης που την έκανε να ξεχωρίζει στον μεταπολεμικό και μεταψυχροπολεμικό κόσμο. Να βρει ξανά τον βηματισμό που φαίνεται να έχασε μετά τη διεύρυνση του 2003. Ξέρει πως θα έχει δίπλα του τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αλλά και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο, ο οποίος αντιλήφθηκε πως θα πρέπει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται πως η Α. Μέρκελ κατάφερε να τραβήξει στις θέσεις της τον Ν. Σαρκοζί.

Όπως, όμως, συμβαίνει στις συνόδους κορυφής, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους ελιγμούς που θα γίνουν, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ιταλία, η στάση που θα κρατήσει ο Σ. Μπερλουσκόνι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στο μπλοκ των χωρών του νότου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ηγείται μίας οικονομίας με μεγάλα ελλείμματα και πολλοί θεωρούν ότι η χώρα του είναι ο επόμενος μεγάλος ασθενής της Ένωσης μετά ίσως την Ισπανία.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ζ. Κλ. Τρισέ, ώστε να έχει στο μυαλό του και τα τελευταία νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εδώ και καιρό ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης έχει καταστήσει σαφές ότι τα όρια της τράπεζας να αγοράζει ομόλογα και να στηρίζει τη ρευστότητα των κατά τόπους τραπεζών εξαντλείται.


Προετοιμασία για την επιμήκυνση
Σε κάθε βήμα δίπλα στον Ελληνα πρωθυπουργό θα βρίσκεται ο οικονομικός του σύμβουλος Λ. Παπαδήμος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει προετοιμάσει το έδαφος για ένα θέμα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος. Την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που μας χορηγούν η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πετύχει την κατανόηση όλων των εμπλεκομένων, καθώς η χώρα μας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Και, σε κάθε περίπτωση, η επιμήκυνση δεν θα γίνει δωρεά, αφού θα αλλάξει προς τα πάνω το επιτόκιο δανεισμού, προσεγγίζοντας εκείνο της Ιρλανδίας.
«Μπορεί να εμφανίζονται διστακτικοί, αλλά οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους» επισημαίνει στο «Έθνος» διπλωματική πηγή στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης την ενισχύει ένας ακόμη παράγοντας. Το «ΟΚ» από το ΔΝΤ που ο Γ. Παπανδρέου εξασφάλισε από τον Ντ. Στ. Καν. Έχει, έτσι, ένα επιπλέον μέσο πίεσης προς τους εταίρους του.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου