Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η συνάντηση δύο γιγάντων

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουεν Τζιαμπάο, με στόχο την σύσφιξη των διπλωματικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δυο γιγάντων της Ασίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και η αμφίδρομη εμπορική σχέση τους αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο των σημαντικών εμπορικών δεσμών είναι χαρακτηριστικό ότι τον κινέζο πρωθυπουργό συνοδεύει στο Νέο Δελχί μια ομάδα από 400 επιχειρηματίες.
Οι δύο χώρες που δεν ήταν ανέκαθεν φιλικά προσκείμενες η μία προς την άλλη, είχαν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω συνοριακών διαφορών το μακρινό 1962.............................

Αν και κατά καιρούς οι πολεμικές εντάσεις παραμένουν κατά μήκος των 3.500 χιλιομέτρων κοινών συνόρων, η σύσφιξη των εμπορικών δεσμών, θεωρείται πλέον ο θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο κρατών.
Εν τούτοις αυτό που παραμένει μελανό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το Θιβέτ και η απόφαση της Ινδίας να προσφέρει άσυλο και κατοικία στον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα..

Σε απάντηση η Κίνα έχει έρθει κοντά στον παραδοσιακό εχθρό της Ινδίας, το Πακιστάν, με το οποίο συνεργάζεται σε στρατιωτικά και εξοπλιστικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου