Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Σε κατάσταση συνεχούς κινδύνου η Αϊτή

Η Αϊτή βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 220.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους 1,3 εκατομμύρια, αφού αρχίζει η περίοδος των βροχών, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ.

«Πρέπει να φροντίσουμε μια χώρα που πραγματικά βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς κινδύνου, που πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα, αφού φτάνει η περίοδος των βροχών και όχι μόνο στο Πορτ ο Πρενς», τόνισε ο Πρεβάλ.

Σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας της Αϊτής για την περίοδο των βροχών, για την οποία οι παρατηρητές φοβούνται ότι θα προκαλέσει μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή, ο Αϊτινός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «το πρόβλημα είναι πως δεν ανακοινώνουν τα τρένα που φτάνουν στην ώρα τους».

Ο Πρεβάλ επισκέφτηκε καταυλισμό του ΟΗΕ, είκοσι χιλιόμετρα από την αϊτινή πρωτεύουσα ο οποίος προορίζεται για 8.000 σεισμόπληκτους που μέχρι σήμερα ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση της Αϊτής σε συνεργασία με ξένους οργανισμούς άρχισε την επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων πληγέντων από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου σε περιοχές που δεν κινδυνεύουν από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η επιχείρηση αυτή άρχισε από τον καταυλισμό της Πετιονβίλ, όπου σε ένα γήπεδο γκολφ ζουν 50.000 άστεγοι. Τις επόμενες 10 με 12 ημέρες περίπου 7.500 από αυτούς θα μετακινηθούν σε ασφαλέστερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου