Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΠΟΥ: Δηλώνει ανοιχτός σε κριτική για τη γρίπη Η1Ν1

Αρκετοί είναι εκείνοι που επικρίνουν τον ΠΟΥ ότι προκάλεσε πανικό για το νέο ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως είναι ευπρόσδεκτη η ειλικρινής και αυστηρή κριτική για το πως χειρίστηκε την πανδημία της γρίπης Η1Ν1 ώστε να πάρει μαθήματα για τον χειρισμό μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε πως η τριήμερη συνάντηση 29 ειδικών που άρχισε σήμερα το πρωί στην Γενεύη είναι «ανεξάρτητη, αξιόπιστη και διαφανής».

«Θέλουμε να μάθουμε τι λειτούργησε καλά, τι ήταν λάθος και το γιατί. Θέλουμε να μάθουμε τι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και με ποιον τρόπο», τόνισε η ίδια.

Αρκετοί είναι εκείνοι που επικρίνουν τον ΠΟΥ ότι προκάλεσε πανικό για το νέο ιό, ο οποίος αποδείχτηκε ότι ήταν ήπιας μορφής και προσέβαλε λιγότερους ανθρώπους από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων, τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ υποστηρίζουν πως έπρεπε να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται αφού κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πως θα εξελισσόταν η κατάσταση.

Από την πανδημία γρίπης των χοίρων σε 40 χρόνια, έχασαν τη ζωή τους 17.700 άνθρωποι σε περισσότερες από 200 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Περίπου 250.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από την εποχική γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου