Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μνημόσυνο για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Τελετή στη Συναγωγή «Μοναστηριωτών» από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Μνημόσυνο για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν θύματα του αντισημιτισμού στα στρατόπεδα των ναζί πριν από 67 χρόνια, τελέστηκε χθες στη Συναγωγή «Μοναστηριωτών», από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

«Η μνήμη δεν πρέπει να σταματήσει. Σχεδόν μια Ελλάδα οδηγήθηκε στους φούρνους και θανατώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 1.500 μέλη, και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Σε όλη την Ελλάδα οι Εβραίοι που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα ανέρχονται σε περίπου 65.000, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τα έξι εκατομμύρια.

Στις 11 Ιουλίου 1942, ημέρα Σάββατο, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη τους άνδρες Εβραίους, με το πρόσχημα να γραφούν σε καταλόγους εργασίας και αφού τους ταπείνωσαν με διάφορους τρόπους έστειλαν 9.000 σε καταναγκαστικά έργα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι Γερμανοί κατακτητές βεβήλωσαν και κατέστρεψαν το εβραϊκό νεκροταφείο και στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο με εβραίους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα σε 5 μήνες η πόλη έχασε το 25% του πληθυσμού της.

Τον Αύγουστο του 1943, με την τελευταία αποστολή Εβραίων προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστράφηκαν από τους Γερμανούς πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Συναγωγές και το νεκροταφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου