Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Βατερλό για τους Σοσιαλιστές

Συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών έδειχναν τα αρχικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής αναμέτρησης αναμένεται να είναι οι ακροδεξιοί.

Επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τους Ούγγρους ψηφοφόρους απογοητευμένους από την πολιτική λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Γκόρντον Μπαϊνάι -τον οποίο διαδέχθηκε στην κορυφή του ψηφοδελτίου ο 36χρονος Ατίλα Μεστερχάζι-, τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν να προηγείται με μεγάλη διαφορά η κεντροδεξιά Ενωση Νεαρών Δημοκρατών (Φιντέζ), με αρχηγό των τέως πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, παραμένει ωστόσο αβέβαιο εάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου ώστε να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, το ποσοστό του Φιντέζ αναμένεται να είναι αρκετά σημαντικό μετά και τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου στις 25 Απριλίου, ώστε να διασφαλίζει το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οσο για το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, το οποίο αιφνιδίασε άπαντες όταν κατάφερε να εισέλθει στην Ευρωβουλή, όλες οι προβλέψεις συμφωνούν για την επικείμενη είσοδό του στην ουγγρική Βουλή παρά το άκρως πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της χώρας. Αυτό που παραμένει αβέβαιο είναι εάν το ποσοστό του -το οποίο κυμαίνεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ 13% και 18%- θα είναι τέτοιο ώστε να αναδειχθεί ακόμα και δεύτερο κόμμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, είναι πολύ δύσκολο το «Γιόμπικ» να καταφέρει να κλέψει τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που διατηρούν επιφυλάξεις.

Οπως επισημαίνουν στα εγχώρια ΜΜΕ, βασική αιτία για την αναμενόμενη ήττα των Σοσιαλιστών είναι το πακέτο σκληρής λιτότητας που εφάρμοσαν, υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο κατέφυγε η Ουγγαρία εν μέσω της κρίσης του 2008.

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να καθησυχάσουν τους επενδυτές, ταυτόχρονα επιδείνωσαν την ύφεση, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας.

Οπως επισημαίνεται, το πολιτικό κόστος για τη λήψη ενός τόσο σκληρού πακέτου μέτρων είναι σχεδόν αναπόφευκτο να «γονατίσει» ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες το πρωί, το Φιντέζ αναμενόταν να συγκεντρώσει ποσοστό 54% έναντι 20% για τους Σοσιαλιστές και 17% για το ακροδεξιό «Γιόμπικ».

Πολιορκεί την πρωθυπουργία

Το προφίλ του Βίκτορ Ορμπάν

Επικρατέστερος διάδοχος στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, ο 47χρονος Βίκτορ Ορμπάν υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 1998-2002. Αρχηγός της κεντροδεξιάς Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών (Φιντέζ) από το 1990, ο Ορμπάν εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2002. Σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του αποτελούν η ραγδαία περικοπή φόρων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αποφασιστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη μετατροπή τους σε κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης

Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου