Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Λεχ Καζίνσκι

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται τη Δευτέρα η σορός του Πολωνού Προέδρου, Λεχ Καζίνσκι, με ολόκληρο τον πολωνικό λαό να πενθεί για την αεροπορική τραγωδία στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ η Ρωσία κρατά στάση θερμής «συμπαράστασης».

Η σορός του Πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα την Δευτέρα στην Βαρσοβία, με ολόκληρο τον πολωνικό λαό εντός και εκτός της χώρας να βυθίζεται σε βαρύ πένθος για το θάνατο των 96 επιβαινόντων. Ανάμεσά τους, εκτός από τον πρόεδρο, σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Η κηδεία του Πολωνού προέδρου πρόκειται να τελεστεί το Σάββατο, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, «ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία του Πολωνού ομολόγου του».

«Είναι πιθανόν οι τελετές να διαρκέσουν δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή», δήλωσε η Ελζμπιέτα Τζακούμπιακ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και στενή συνεργάτης του προέδρου Καζίνσκι.

Η Πολωνία έχει κηρύξει, άλλωστε, εβδομάδα εθνικού πένθους.Το πεζοδρόμιο μπροστά το προεδρικό μέγαρο γέμισε με κεριά, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων καταφτάνουν στη Μόσχα για να αναγνωρίσουν τα πτώματα των αγαπημένων τους ανθρώπων, τα οποία έχουν παραμορφωθεί λόγω της φωτιάς που ξέσπασε μετά την συντριβή. Το Σάββατο εξακριβώθηκε η ταυτότητα μόλις 24 πτωμάτων.

Τα μεταφορικά έξοδα των συγγενών ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ρωσική κυβέρνηση, δείχνοντας την αλληλεγγύη της προς την τραγωδία που αντιμετωπίζει η γειτονική της χώρα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε προσωπικά το συντονισμό των ερευνών για το δυστύχημα, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα πένθους και για τη Ρωσία. Μπροστά από την πολωνική πρεσβεία στη Ρωσία έχουν τοποθετηθεί πολλά λουλούδια από πολίτες, που συμπάσχουν με το γειτονικό λαό.

Αναλυτές του BBC μιλούν για σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζονται από εντάσεις.

Ειρωνεία της τύχης αποτελεί το γεγονός ότι η τραγική πτήση που ξεκίνησε από τη Βαρσοβία, μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο, τη γυναίκα του και ανώτατα κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη στο Κατίν της Ρωσίας, προκειμένου να παραστούν στην τελετή μνήμης των 70 ετών από τη σφαγή τριών χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών από δυνάμεις του σταλινικού καθεστώτος.

«Η συγκυρία αυτή έχει πολλές ομοιότητες με το μακελειό στο Κατίν, αφού για μία ακόμη φορά η Πολωνία ‘αποκεφαλίστηκε’», δήλωσε ο προκάτοχος του Καζίνσκι, Λεχ Βαλέσα.

Στο μεταξύ, συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου «για το τραγικό συμβάν» που έπληξε την Πολωνία και «τον ευγενικό λαό της».
Ta Nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου