Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

«Θεωρητική» η βοήθεια προς Ελλάδα, λέει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση συνέχισε να υποστηρίζει σήμερα πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, την επομένη της συγκεκριμενοποίησης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ του σχεδίου αρωγής τους βάσει του οποίου η Γερμανία θα δανείσει στην Αθήνα περισσότερα από 8 δισ. ευρώ.

«Το γεγονός ότι κρεμάστηκε στον τοίχο ένας πυροσβεστήρας δεν παρέχει καμιά απολύτως πληροφορία σχετικά με τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί», σχολίασε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες Κυριακή αποτελεί απλώς «μια συγκεκριμενοποίηση σε τεχνικό επίπεδο» που έχει στόχο να ηρεμήσει τις αγορές.

Οι Στέεγκμανς και Όφερ υπενθύμισαν ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής, το μέγιστο ποσό και τον τρόπο χορήγησης της οποίας καθόρισαν χθες οι χώρες της ζώνης του ευρώ, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, και απαιτεί την ομόφωνη ψήφο των χωρών της ευρωζώνης.

Οι χώρες αυτές συμφώνησαν σήμερα να δανείσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 5%.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συνεισφέρει 8,4 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Όφερ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό «τελείως θεωρητικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου