Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Πορτογαλία έχει συμφέρον να βοηθήσει την Ελλάδα, λέει ο Τύπος

Παρά τις δημοσιονομικές της δυσχέρειες, η Πορτογαλία έχει συμφέρον να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ακόμη και αν χρειασθεί να δανεισθεί για να συμβάλει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης που αποφασίσθηκε χθες για την Ελλάδα, εκτιμά ο σημερινός Τύπος της Πορτογαλίας.

«Το να ζητά κανείς από την Πορτογαλία να δώσει χρήματα στην Ελλάδα, ισοδυναμεί με το να ζητάει από τον ρακένδυτο να βοηθήσει τον γυμνό. Αλλά, παρά ταύτα, αυτή είναι η σωστή στάση, η μόνη δυνατή, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Diario Economico.

Η Πορτογαλία κατέγραψε το 2009 δημόσιο έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ για χρέος 126 δισεκατομμυρίων ευρώ (76,6% του ΑΕΠ). Για το 2010, η Πορτογαλία θα δανεισθεί περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια για να το χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δημόσιου ινστιτούτου για το χρέος.

Σε σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας επισημαίνει ότι «η εγγύηση οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, βασική προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα κάθε χώρας, απαιτεί την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Πορτογαλία θα συμμετάσχει στην κοινή αυτή προσπάθεια, σε αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της στο κεφάλαιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (2,58% εκτός της Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο.

Αυτή η συμβολή ανέρχεται σε περίπου 775 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή «77 ευρώ ανά Πορτογάλο», επισημαίνει η εφημερίδα Diario de Noticias.

«Η κίνηση αυτή είναι σημαντική, όχι εξαιτίας του ύψους του ποσού της βοήθειας καθαυτής, που δεν αποτελεί παρά σταγόνα νερού στην τρύπα των ελληνικών λογαριασμών, αλλά διότι θα φρενάρει τις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι, τον τελευταίο καιρό προκάλεσαν την αύξηση του κόστους του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, στοιχηματίζοντας επί όποιου θα έπεφτε πρώτος», γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της για να καλύψει αυτόν τον δανεισμό.

Εδώ και ένα μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, επικαλούμενος την «εύθραυστη κατάσταση της Πορτογαλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου