Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Το κάπνισμα με την κατάθλιψη πάνε μαζί


Το κάπνισμα με την κατάθλιψη συσχετίζουν σε έρευνά τους ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι στη μελέτη τους αναφέρουν πως, αν κάποιος θέλει να κόψει το τσιγάρο, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς και για τα δύο, δηλαδή και για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και της κατάθλιψης.

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους μισούς μεσήλικες άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη καπνίζουν, ενώ οι μισές γυναίκες με κατάθλιψη κάτω των 40 ετών είναι επίσης καπνίστριες.

Οι επικεφαλής της έρευνας (διεξήχθη σε δείγμα 5.000 εθελοντών) Λόρα Πρατ και Ντέμπρα Μπρόντι του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής της Υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν σε δηλώσεις τους πως «οι εντατικές θεραπείες διακοπής του καπνίσματος συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές που χρησιμοποιούνται και για την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής και συμπεριφορικής θεραπείας ή της χορήγησης αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων». Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα μπορούν να βοηθηθούν, αλλά είναι δύσκολο.

Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας περιλαμβάνεται και το εύρημα ότι το 43% των ενηλίκων άνω των 20 ετών που έπασχαν από κατάθλιψη κάπνιζε, ενώ καπνιστές ήταν και το 50% των γυναικών με κατάθλιψη ηλικίας 20 με 39 ετών. Οι δύο μελετητές διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να είναι συστηματικοί καπνιστές και όσο βαρύτερη είναι η μορφή της κατάθλιψης τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να καπνίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου